Gradovi

Moderna saobraćajnica povezivaće aerodrom s centrom Sarajeva

Moderna saobraćajnica povezivaće aerodrom s centrom Sarajeva
Moderna saobraćajnica povezivaće aerodrom s centrom Sarajeva

SARAJEVO- Načelnik Opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković, ministar saobraćaja KS-a Mujo Fišo i direktor Direkcije za puteve KS-a Adem Zolj danas su posjetili mjesto gdje se izvode radovi na izgradnji A-transverzale.

Radi se o saobraćajnici koja će povezivati Medunarodni aerodrom Sarajevo i dio Dobrinje s ostatkom opštine Novi Grad i grada Sarajeva.

Ta saobraćajnica značajna je za opštinu Novi Grad, ali i Kanton Sarajevo jer povezuje sjeverni i južni dio te opštine, naselja Mojmilo, Dobrinju i Aerodromsko Naselje, a radove izvodi gradevinska firma Euro-Asfalt.

Načelnik opštine Efendic kazao je da je vrijednost ukupnih radova 5.800.000 KM. U prvoj fazi Direkcija za ceste i opština Novi Grad osigurali su milion KM koji će biti implementirani do kraja  godine.

O značaju tog projekta govorio je i direktor Direkcije za ceste Zolj te precizirao da se radi o modernoj saobraćajnici koja ce biti značajna i za područja opština Ilidža i Novo Sarajevo.

- A transverzala je bulevar uz široke trotoare i stubove na zelenom pojasu. Uz cestu ce se raditi i vodovod i kanalizacija, a uvesće se i kružni tok na Mojmilu ispod Dječijeg sela - kazao je Zolj.

Kantonalni premijer Konaković istakao je da je ovo početak izgradnje nove trase koja će rasteretiti dio saobraćaja prema Medunarodnom aerodromu, a time i ostale saobraćajnice koje ih povezuju.

- Novca ima dovoljno za početak, iz narednih budžeta osiguraćemo i za ostalo. Procjena je da realizacija tog projekta može trajati maksićemo se da to bude što prije - kazao je Konaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije