Gradovi

Modriča proslavila Svetog Savu

Modriča proslavila Svetog Savu
Modriča proslavila Svetog Savu

MODRIČA - U Modriči je održana Svetosavska akademija u organizaciji Srpskog kulturnog centra i Kulturno-umjetničkog društva "Modriča".

Članovi Kulturno-umjetničkog društva "Modriča" i Muzičkog društva "Isidor Bajić" izveli su sinoć muzičko-scenski program posvećen obilježavanju 130 godina od osnivana Srpskog kulturno-prosvjetnog društva "Prosvjeta" u Modriči i 100 godina od Sarajevskog atentata.

Nakon osveštanja i lomljenja slavskog kolača, o prvom srpskom arhiepiskopu, prosvjetitelju i učitelju Svetom Savi govorio je arhimandrit manastira Duga Njiva kod Modriče Nektarije.

"Sveti Sava je osnivač i arhipastir Srpske pravoslavne crkve /SPC/, učitelj i prosvjetitelj, pisac, zakonodavac i državnik, zbog čega je najveći svetitelj roda našega", rekao je arhimandrit Nektarije i podsjetio da ovog svetitelja slave SPC, škole, ustanove kulture i svetosavski srpski narod.

Na akademiji je rečeno da je u Modriči prije 129 godina prvi put, izvan pravoslavnih hramova, održana Svetosavska akademija, te da su svetosavske svečanosti, koje su prekinute 1941, obnovljene 1992. godine. 

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić uručio je nagrade pobjednicima likovnog i literarnog konkursa koje, tradicionalno povodom Savindana, raspisuje Srpski kulturni centar, te godišnja priznanja koja pojedincima i organizacijama dodjeljuje Kulturno-umjetničko društvo "Modriča".

Nagradu za najbolji likovni rad dobio je Nikola Predojević, učenik Osnovne škole "Sutjeska", a za literarni rad Igor Popović iz Osnovne škole "Sveti Sava". 

Diploma Kulturno-umjetničkog društva "Modriča" dodijeljena je Radmili Novaković za učešće u realizaciji projekata Pozorišne scene mladih i učešće u manifestacijama "Zlatna lira" i Svetosavska akademija.

Plaketom je ove godine nagrađen Vidak Stojanović za obnovu rada folklora u Modriči poslije otadžbinskog rata, a najviše opštinsko priznanje Povelja dodijeljena je Milutinu Vračeviću za doprinos u njegovanju tradicije oslobodilačkih ratova srpskog naroda i obilježavanju značajnih događaja i ličnosti iz nacionalne i kulturne istorije srpskog naroda.

Krsnu slavu Svetog Savu danas će u Kulturno-sportskom centru Modriča obilježiti više od 3.000 učenika i oko 300 prosvjetnih radnika sa područja ove opštine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije