Gradovi

Mostar uskoro pod videonadzorom

Mostar uskoro pod videonadzorom
Mostar uskoro pod videonadzorom

MOSTAR - U Mostaru bi uskoro trebao zaživjeti sistem videonadzora, koji bi do kraja ovog mjeseca trebao biti pušten u testnu fazu - potvrdio je danas u Mostaru ministar unutrašnjih poslova HNK Slađan Bevanda.

 Istakao je kako je taj sistem već pušten u rad u Čapljini, Jablanici, Konjicu, Stocu i Neumu te da je do sada pokazao dobre rezultate.

 - Projekt za Grad Mostar je zahtjevan i on će se uvoditi postupno. Za početak će biti postavljeno nekoliko kamera koje će pokriti ulaze i izlaze iz grada, kao i najfrekventnije raskrsnice - kazao je Bevanda.

 Sistem video nadzora će, kako je dodao, u završnoj fazi imati 76 kamera i jedan moderan operativni centar.

- Taj centar je već dobrim dijelom završen i opremljen, a trenutno smo u fazi ishođenja završnih dozvola i dokumentacije od Grada Mostara i mislimo da će i ona uskoro biti spremna - kazao je Bevanda.

 Istakao je kako je ukupna vrijednost projekta preko pola miliona maraka te da će se ovim sistemom sigurnost ljudi, imovine i javni red i mir podići na jedan viši nivo.

Povodom što skorije realizacije navedenog projekta, danas je u sjedištu kantonalnog MUP-a održan sastanak s mostarskim privrednicima.

- Na sastanku smo okupili privrednike Mostara iz razloga što su neki od njih već prepoznali važnost ovog projekta i podržali ga svojim donacijama - kazao je Bevanda te dodao kako je do sada donirano nekoliko kamera i dio serverske opreme.

 Inače, nositelj ovog projekta je MUP HNK-a, koji je u projekt odlučio uključiti i lokalnu zajednicu, gradske institucije, kao i privatna poduzeća koja su spremna donirati dio potrebne opreme.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije