Gradovi

Na Crkvini niče drugi grad

Na Crkvini niče drugi grad
Na Crkvini niče drugi grad

TREBINJE - Zamisao Emira Kusturice da na Crkvini iznad Trebinja nikne novi grad koji će biti opasan zidinama poput Svete Gore, a unutrašnjost podrazumijevati niz kulturno-duhovnih I turističkih sadržaja, uskoro će početi da se realizuje.

Potvrdili su to danas i predsjednik RS Milorad Dodik i episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije nakon sastanka na kome su, osim Crkvine, razgovarali i o dovršetku  Sabornog hrama u Mostaru i drugim investicijama važnim za ovaj grad.

„Predsjednik je došao na moj poziv kako bi nam pomogao i gradnji crkve u Mostaru i za naš opstanak tamo koji je na samoj ivici, jer mi ne nalazimo drugu potporu osim Republike Srpske i njenog predsjednika, a potrebna nam je i pomoć oko izbora koji će uskoro biti tamo i koji bi mogli poboljšati naš status“, rekao je vladika Grigorije.

Grad na Crkvini koji će, kako kaže vladika, biti posvećen kulturnom i duhovnom oporavku svih Srba, a koji je počeo da gradi Jovan Dučić i ktitor Hercegovačke Gračanice Branko Tupanjac, nastaviće se graditi uz pomoć, ne samo Branka Tupanjca koji je prilikom nedavnog susreta sa vladikom izrazio volju da nastavi gradnju, već i drugim zainteresovanim za ulaganja u ovaj projekat koji bi, kako je rečeno, trebao početi da se gradi na proljeće.

Predsjednik Dodik je pojasnio da su sada u toku dogovori oko dovršetka projektovanja i dobijanja dozvola, a onda će se, u narednim mjesecima, u Trebinju sazvati konferencija  potencijalnih investitora kojima će se predočiti zašto da ulažu u ovaj projekat i koji će benefit oni imati, a sigurno je, kako tvrdi predsjednik, da će on biti veliki „jer se Trebinje već doživljava kao jedna meka srpske kulture i baštine“.
„Republika Srpska treba pružiti pomoć i u nekim javnim funkcijama, kao što je pozorište i drugi sadržaji, ali, bez obzira što se neki osvrću na to komično, nismo odustali ni od ideje aerodroma, o čemu ćemo u narednim sedmicama imati konkretne razgovore sa jednom kompanijom, u kojima ćemo u javnom privatnom obliku partnerstva to pokušati realizovati“, rekao je Dodik.

Naglašavajući da je vladika Grigorije animirao i investitore i širu javnost za sve projekte značajne za Hercegovinu, on je istakao da se nada da će i mostarski hram i grad na Crkvini biti dovršeni i da će djelovati impozantno kao hram u Prebilovcima koji je ljetos završen...

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije