Gradovi

Na vrh Trebevića za osam minuta?

Na vrh Trebevića za osam minuta?
Na vrh Trebevića za osam minuta?

SARAJEVO - Nakon godina neuspješnih pokušaja gradu Sarajevo bi potkraj ljeta 2016. godine konačno mogao da bude vraćen jedan od njegovih simbola - Trebevićka žičara.

Uprava Sarajeva nedavno je pokrenula proceduru izrade glavnog projekta obnove žičare, koja je potpuno devastirana u ratu. Za ove namjene bit će izdvojeno oko 14 miliona KM, koliko će koštati izrada glavnog projekta, isporuka opreme te montaža i puštanje žičare u pogon. Nove kabine, koje će tek biti kupljene (vjerovatno šestosjed, proizvođača CWA), uspinjaće se, kako najavljuju, za manje od osam minuta do vrha, a prelaziće visinsku razliku od 580 metara.

Iz Gradske uprave Sarajeva je potvrđeno da će obnovljena žičara pratiti staru trasu, sa mogućnosti određenih manjih odstupanja.

Također je bitno naglasiti da je kompletna trasa kojom prolazi žičara u potpunosti deminirana 2010. godine, budući da su Trebević i podnožje ove planine bili izloženi četverogodišnjim ratnim dejstvima.

"Dobijen je i odgovarajući certifikat od BH-MAC-a. Osim toga, u prethodnim godinama deminirano je i šire područje Trebevića", navode iz Gradske uprave.

Uvjeravaju da će obovljena žičara predstavljati jedinstveni turistički potencijal "koji će imati pozitivne efekte i za grad Sarajevo i za grad Istočno Sarajevo".

"To će, u konačnici, rezultirati i značajnim ekonomskim efektima. S obzirom na izuzetno interesovanje građana Sarajeva emotivno vezanih za ovaj simbol grada, a i na sve veće prisustvo stranih turista, može se očekivati da će Trebevićka žičara biti samoodrživa", ističu iz Gradske uprave.

Ipak, 14 miliona KM za ovaj projekat nisu mala sredstva, čega su svjesni i u Gradskoj upravi. Ističu da je, u ovom trenutku, obezbijeđena novčana donacija dr Edmonda Offermanna u iznosu oko 3,2 miliona eura.

"Ta sredstva će se namjenski utrošiti za kupovinu upravljačke jedinice i motora. Osim ove donacije, osigurana je i oprema demontirane žičare koju je švicarski zimski centar Grehen donirao Sarajevu. Izražena je spremnost finansiranja dijela ovog projekta od strane Delegacije EU u BiH, a dio sredstava je planiran i iz budžeta grada Sarajevo", ističu iz Gradske uprave.

Žičara koja se iz podnožja starog dijela Sarajeva uspinje na Trebević dužinom oko 2,3 kilometra (u jednom pravcu) postoji više od pola stoljeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije