Gradovi

Nasipi nekoliko metara niži, Bijeljina u opasnosti od novih poplava

Nasipi nekoliko metara niži, Bijeljina u opasnosti od novih poplava
Nasipi nekoliko metara niži, Bijeljina u opasnosti od novih poplava

BIJELJINA - Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da je stručna komisija, koju su činili predstavnici Republičke civilne zaštite, predstavnici preduzeća "Vode Srpske", te vodoprivredni inspektor sačinila izvještaj koji pokazuje da su nasipi u Semberiji na Drini, Savi i rijeci Janji, u veoma lošem stanju.

"Nasipi su dva metra niži nego što su bili do sada, što govori da bismo imali katasrofalne poplave, ako bi voda i približno bila kao u vrijeme prošlih  poplava", rekao je Mićić na konferenciji za novinare.

Mićić je apelovao nadležne institucije da ovaj problem što prije riješe.

"Dva metra je niži nasip u Balatunu, a na nekim mjestima i dva i po metra", rekao je Mićić.

On je naveo da u zaključku izvještaja Komisije stoji da su zbog nedovoljne izgrađenosti hidrotehničkih objekata za odbranu od poplava na području Semberije smanjene kote nivoa odbrane od poplava.

"Ovo samo potvrđuje da smo ponovo ugroženi", rekao je Mićić i dodao da je na osnovu ovog izvještaja gradska uprava ponovo napisala dopis resornom ministarstvu.

Načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Predrag Jović rekao je da podjela stočne hrane, koja je donacija UNDP-a, u Semberiji teče i privodi se kraju, a da lokalna uprava o tome nije obaviještena.

"Prije dva mjeseca smo, zajedno sa predstavnicima FAO organizacije i predstavnicima Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, dogovorili prioritete podjele, a nakon briselske konferencije, gdje su predstavnici FAO organizacije i UN imali izlaganje, donirali su nam 300 tona stočne hrane za Semberiju", rekao je Jović novinarima.

On je naveo da su UN poslale dopis Ministarstvu prema kojem bi tu hranu trebalo da dijeli zajedno sa lokalnom upravom.

"Stočna hrana se dijeli, a gradska uprava nije obaviještena o ovome. Ne znamo prema kojim se spiskovima vrši podjela i zato sam uputio protestno pismo predstavnicima FAO organizacije u Sarajevu, kao i našem resornom ministarstvu", rekao je Jović.

On je dodao da je jednom, ipak, bio pozvan od predstavnika Savjetodavne službe, ali da je bio spriječen da dođe.

Jović je ponovio da je i lokalna uprava neobaviještena o ovome, kao i da narod na terenu ne zna prema kojim prioritetima se dijeli pomoć FAO organizacije.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije