Gradovi

Nije praznik, ali Bošnjaci ne rade

Nije praznik, ali Bošnjaci ne rade
Nije praznik, ali Bošnjaci ne rade

SREBRENICA - Bošnjaci zaposleni u opštinskoj administraciji u Srebrenici danas nisu došli na posao, jer su iskoristili odobrenje načelnika opštine Ćamila Durakovića da svi koji današnji datum osjećaju kao praznik mogu koristiti plaćeni slobodan dan.

Duraković nije proglasio neradni dan u opštini, ustanovama i firmama čiji je ona osnivač, kao što su to  radili njegovi prethodnici koji su bili na čelu ove lokalne zajednice u prošloj deceniji.

Zvanično  - danas je radni dan u ovoj opštini i njenim ustanovama, ali većina zaposlenih  nije došla na posao  iskoristivši odobrenje načelnika na plaćeno odsustvo.

Ipak, sve ustanove i institucije u ovoj opštini danas pružaju usluge građanima,  jer su zaposleni Srbi došli na posao.

Na ulazu u opštinsku zgradu  stoji Durakovićevo obavještenje da je  21.novembar,   datum prihvatanja Dejtonskog mirovnog sporazuma za BiH - neradni dan. 

takođe, piše da je 25. novembar radni dan u Republici Srpskoj i da opština i ostale ustanove rade, a da zaposleni u opštinskoj administraciji i drugim ustanovama, koji ovaj datum osjećaju kao praznik, mogu odsustvovati sa posla. 

Zamjenik načelnika opštine Biljana Rakić izjavila je novinarima da su svi Srbi došli na posao jer po Zakonu o praznicima Republike Srpske danas nije praznik i neradni dan.

Rakićevoj nije poznato da li će i kako biti plaćene dnevnice onima koji nisu radili i da o tome odlučuje načelnik opštine koji je omogućio da svi koji žele koriste  slobodan dan kao plaćeno odsustvo.

Današnji datum, 25.novembar , kao bivši Dan ZAVNOBIH-a, slavi se kao dan državnosti samo u dijelu Federacije BiH koji je većinski naseljen bošnjačkim stanovništvom, dok ga Hrvati ne obilježavaju kao praznik.

Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije