Gradovi

Novo Goražde "diše" na agregat

Novo Goražde "diše" na agregat
Novo Goražde "diše" na agregat

NOVO GORAŽDE - U zgradi opštine Novo Goražde, Centru za socijalni rad, Boračkoj organizaciji i Crvenom krstu ne rade telefoni duže od godinu dana, struja je isključena nekoliko mjeseci, a radnicima kasne plate.

Kako kažu zaposleni, svi ovi problemi nastali su zbog blokada računa ove opštine.

U opštini zvoni samo jedan telefona i sekretarica koja se javlja strankama daje mobilne brojeve telefona zaposlenih u Centru za socijalni rad, Boračkoj organizaciji ili Crvenom krstu, jer je to jedini način komunikacije.

Bojana Gajić, direktorka Centra za socijalni rad u ovoj opštini, kaže da je stanje haotično i da ne rade ni telefoni niti se isplaćuju plate.

"Kod nas ništa ne funkcioniše. Sve je blokirano, radnici nemaju plata, ne možemo isplaćivati naknade. Posljednju naknadu socijalnim kategorijama smo isplatili u avgustu 2015. godine", kazala je Gajićeva.

Ona je navela da je i njena kancelarija premještena u zgradu opštine.

"Premjestili su me u jedan sobičak koji nema nikakve uslove", kazala je Gajićeva.

Komentar načelnice opštine Mile Petković juče nismo dobili jer se nije javljala na mobilni telefon.

Momo Lorić, predsjednik Boračke organizacije Novo Goražde, kaže da ima više od godinu dana kako telefoni ne rade i struja je isključena u ovim ustanovama i organizacijama.

"Već nekoliko mjeseci nema ni struje, imaju ogromne dugove za električnu energiju. Po danu se uključi agregat pa ono osnovno u ovim ustanovama radi. Kad završe s poslom zaposleni isključe agregat i to je to", kaže Lorić.

On je naveo da je opštini blokiran račun zbog duga od oko šest miliona KM i da im stalno obećavaju da će to uskoro riješiti kreditom.

"Nama je Poreska uprava RS blokirala račun zbog dugova od 12.000 KM jer nam opština ništa ne isplaćuje. Mi ništa ne možemo organizovati, ruke su nam vezane. Kada imamo nekakvo obilježavanje sakupljamo pare između sebe i kupimo bar nešto osnovno", kaže Lorić.

Jelena Gavrilović, direktorka Doma zdravlja u Novom Goraždu, kaže da ova zdravstvena ustanova ima struju i telefon, ali da je račun ustanove još blokiran.

"Posljednju platu radnicima smo isplatili u januaru ove godine. Smanjili smo broj zaposlenih i napravili uštede, ali to još nije dovoljno da stanemo na noge. Imamo dug za doprinose, po reprogramu od 1,3 miliona KM. Da je bar opština u boljoj situaciji da nam pomogne, ali kod njih je gora situacija nego kod nas", kaže Gavrilovićeva.

Ona je kazala da je i u Domu zdravlja bio isključen telefon, ali da su uz pomoć donacija sakupili pare i uplatili dug, da bar mogu primati pozive za hitne slučajeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije