Gradovi

Obnova Šamca nakon poplava prema planu

Obnova Šamca nakon poplava prema planu
Obnova Šamca nakon poplava prema planu

ŠAMAC - Projekti obnove na šamačkom području odvijaju se zadovoljavajućom dinamikom, zaključeno je danas na sastanku načelnika opštine Šamac Save Minića i predsjednika Skupštine opštine Predraga Marinkovića sa rezidentnim predstavnikom UNDP-a u BiH Jurijem Afanasijevom i rukovodiocem Programa UNDP-a za oporavak od poplava Edisom Arifagićem.

Oni su obišli Osnovnu i Srednju školu, te Dom zdravlja u Šamcu, nakon čega je Arifagić konstatovao da je Šamac jedna od opština najteže pogođenih poplavama u Republici Srpskoj i BiH.

"Ovdje provodimo veliki broj projekata posredstvom Programa EU za oporavak od poplava. Osnovna škola je jedan od svijetlih primjera objekata koji će biti u potpunosti spremni da prime djecu. Nastava se ovdje odvija, s tim što će cijeli objekat biti završen u narednih nekoliko dana", kaže Arifagić.

On je dodao da se realiziju i projekt obnove zgrade opštine Šamac, Doma zdravlja i Srednje škole. "U Srednjoj školi imamo problema zbog vlažnih zidova i nećemo žuriti, jer želimo da imamo kvalitetan objekat u kojem će se nastava moći odvijati duži niz godina", kaže Arifagić.

On je ocijenio da je najvažnije za građane u opštini Šamac i veliki broj drugih opština koje su pogođene poplavama da se kreće sa sanacijom prioritetnih stambenih jedinica posredstvom Programa EU za oporavak od poplava.

Arifagić je rekao da su prioritet socijalno ugroženi koji nisu u mogućnosti da samostalno poprave svoje stambene jedinice. "U Šamcu će se ići na 60 prioritetnih stambenih jedinica. Objavili smo i javni poziv za dodatne korisnike u određenom broju opština, među kojima se nalazi i Šamac", rekao je Arifagić.

On je podsjetio da je Program EU za oporavak od poplava vrijedan više od 63 miliona evra.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić najavio je svečanost povodom završetka obnove Osnovne škole u Šamcu za 25. septembar.

On je obavijestio građane da je dogovoreno da će svih 28 stambenih jedinica u naselju "Alžirac" biti sagrađeno, a radovi počinju u narednih sedam dana.

"Svi građani opštine i mi koji radimo zajedno sa međunarodnim donatorima možemo biti zadovoljni. Sve potrebe naših građana ne mogu se zadovoljiti odjednom, ali kada su u pitanju javni objekti i ustanove i stambeni objekati koje uistinu treba obnoviti, zajedno sa UNDP-om realizujemo sve projekte na najblagovremeniji način", kaže Minić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije