Gradovi

Održan festival "Mala Evropa"

Održan festival "Mala Evropa"
Održan festival "Mala Evropa"

PRNJAVOR - Nastup folklornih ansambala udruženja Čeha, Poljaka i Ukrajinaca i promocija tradicionalnih kuhinja nacionalnih manjina koje žive na području opštine Prnjavor obilježili su večerašnji festival nacionalnih manjina "Mala Evropa".

Načelnik opštine Prnjavor Siniša Gatarić kaže da svi koji su se večeras našli na gradskom trgu imali priliku da uživaju u šarolikosti i ljepoti, u manifestaciji kulture, mladosti, različitosti koje spajaju razne narode.


"Ovo je način da predstavimo nešto po čemu se Prnjavor razlikuje od drugih sredina, a to je veliki broj naroda koji u zajedništvu žive više od 120 godina", rekao je Gatarić.

Jedan od gostiju festivala bio je i ambasador Ukrajine u BiH Aleksandar Levčenko koji je rekao da je raznolikost naroda bogatstvo ne samo Prnjavora, već i Republike Srpske i BiH.

"Drago mi je da je ova opština prepoznala vrijednost nacionalnih manjina i kultura koji pripadaju evropskim zemljama. Ovaj potencijal možemo materijalizovati kontaktima sa matičnim zemljama ne samo u kulturnom, već i u ekonomskom i privrednom smislu", kaže Levčenko.

Predsjednik Ukrajinskog kulturno-umjetničkog društva "Taras Ševčenko" iz Prnjavora Štefica Borodenko istakla je da ovo društvo na festivalu učestvuje svih sedam godina od kako postoji manifestacija.

"Večeras smo predstavili naše tradicionalne igre, pjesme i kuhinju, slike, vez i ostale eksponate koji se odnose na ukrajinsku kulturu", precizirala je Borodenko.

Prema njenim riječima, ukrajinske igre iziskuju dobru fizičku pripremljenost i specifične su zbog svoje živosti, a glavni kulinarski specijaliteti su boršč, štrudla sa makom i orasima, i piroge.

"Večeras smo za posjetioce napravili oko 700 piroga, koje kuhamo na licu mjesta", kaže Borodenko.

Nakon kulturno-umjetničkog programa, zabava je nastavljena uz muziku i ples, te degustaciju kulinarskih specijaliteta.

Načelnik opštine je pokrovitelj ove manifestacije, koja se održava sedmu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije