Gradovi

Održana svečana akademija u Mrkonjić Gradu

Održana svečana akademija u Mrkonjić Gradu
Održana svečana akademija u Mrkonjić Gradu

MRKONJIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu je večeras održana svečana akademija povodom obilježavanja Dana ove opštine, koji je ustanovljen kao znak sjećanja na 4. februar 1996, kada su se Mrkonjićani poslije petomjesečnog izbjeglištva vratili na svoja ognjišta.

Svečanosti su, među brojnim gostima, prisustvovali i Njegovo preosveštenstvo vladika bihaćko-petrovački Atanasije, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, te ministar finansija Zoran Tegeltija.

Tegeltija, koji je i sam Mrkonjićanin, rekao da se u vezi sa 4. februarom javljaju pomiješana osjećanja, jer su tog datuma 1996. godine Srbi iz ove opštine zatekli porušen grad.

On je rekao da je, dan opštine, uz krsnu slavu, najradosniji dan za neku opštinu, ali je 4. februar za Mrkonjić Grad dan kada svi Mrkonjićani imaju veoma pomiješana osjećanja koja izazivaju sjećanja na taj datum 1996.

"Nikad neću zaboraviti spaljene kuće... Teško je danas naći objekat, mjesto, što podsjeća na to vrijeme. Možda je najviše na sve to do skoro podsjećala naša crkva, koju su neprijatelji spalili, a čija obnova je počela", naveo je Tegeltija i dodao da je dobro što se napokon dešavaju lijepe stvari.

Tegeltija je poželio srećan Dan opštine svim žiteljima Mrkonjić Grada, poručujući da će Vlada Republike Srpske podržati projekte u ovoj opštini.

"Moramo biti hrabriji, odlučniji, kao što smo bili tog 4. februara 1996. godine. Treba okupiti ljude koji žele da grade i rade, pozvati sve koje žele da dođu u naš grad. Ohrabrujemo i načelnika opštine Divnu Aničić sa svim njenim saradnicima da traže podršku od Vlade za sve projekte koje treba zajedno da realizujemo", rekao je Tegeltija.

On je istakao da 4. februar 1996. nikad neće izblijediti iz sjećanja stanovnika Mrkonjić Grada.

"Ali, moramo misliti i na neke ljepše 4. februare, koji će doći sa novim radnim mjestima i izgrađenim fabrikama", istakao je Tegeltija.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić ocijenila je da je protekla godina bila teška, ali je, ipak, dosta urađeno.

"Budžet smo završili u plusu, a desila su se dva bitna događaja prošle godine - položen je kamen temeljac za izgradnju Fabrike za preradu metal-silicijuma u Bjelajcu i pokrenuta proizvodnja u Fabrici tekstila 'Mak-Mladost'. Očekujem još više dobrobiti od njih za ovaj grad tokom ove godine", istakla je Aničićeva.

Ona je navela da je prošla godina završena sa 149 više zaposlenih radnika neko 2013.

"Sva naša preduzeća posluju pozitivno, redovni studenti su dobili stipendije, uspjeli smo da radimo i gradimo. Nadam se da će tako biti i ove godine", kaže Aničićeva.

Tokom svečane akademije nagrađeni su uspješni pojedinci zahvalnicama i poveljama. Povelju zaslužnog građanina sa zlatnim simbolom opštine dobio je Ilija Klepić za ostavarenja u oblasti privrede i humanitarnog rada, dok je Povelja počasnog građanina opštine Mrkonjić Grad sa zlatnim simbolom opštine pripala posthumno Vojislavu Mudrenoviću za izuzetno ostvarenje u oblasti obrazovnog i naučno-istraživačkog rada.

Zahvalnice su dobili Slavko Samardžija za izuzetan doprinos u oblasti kulture, Milica Grmaš, Mitar Jovišević i Aleksandar Jeremić u oblasti obrazovanja, Dušan Penić u oblasti privrede, Simo Todorović za doprinos u radu Udruženja penzionera i Gojko Đurić u oblasti sporta.

Dobitnik Povelje zaslužnog građanina sa zlatnim simbolom opštine Ilija Klepić rekao je da mu ovo priznanje mnogo zanči, ali i da obavezuje.

"Ovo je još jedna obaveza da još više uradim za napredak ovog mjesta i da dokažem da se i u teškim vremenima može pomoći svom narodu", istakao je Klepić.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa učestvovali su SPD "Jedinstvo", Gudački oktet Srednje muzičke škole, Gradsko pozorište Mrkonjić Grad, Dječiji hor "Mali princ", Etno-grupa "Žar", te orkestar harmonika iz Ugljevika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije