Gradovi

Osnovan prvi Kangal klub u regionu

Osnovan prvi Kangal klub u regionu
Osnovan prvi Kangal klub u regionu

KOZARSKA DUBICA - U opštini Kozarska Dubica danas je osnovan prvi Kangal klub za prostor bivše Jugoslavije, koji će povezati uzgajivače i ljubitelje ove rase pasa.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Pero Karan je, na osnivačkoj skupštini udruženja, poželio uspješan rad novoosnovanom klubu.

"Osnivanje ovog kluba će doprinijeti međunarodnoj promociji opštine Kozarska Dubica kao centra ljubitelja i odgajivača kangal pasmine za prostor bivše Jugoslavije", rekao je Karan.

Za predsjednika Kangal kluba imenovana je Ana Šebalj, odgajivač pasa rase kangal iz Hrvatske, koja je izrazila nadu da će povezivanje uzgajivača doprinijeti kvalitetnijem uzgoju i promociji rase kangal.

Sekretar novosnovanog kluba i predsjednik Kinološkog društva "Dub dog" iz Kozarske Dubice Zoran Kos, koje je i član inicijativnog odbora za osnivanje Kangal kluba, izrazio je nadu da će ovaj klub opravdati povjerenje koje je dobio od opštine, kinoloških saveza Republike Srpske, BiH i Turske.

"Imamo namjeru omasoviti članstvo i uzeti aktivno učešće u radu Kinološkog saveza Republike Srpske i Kinološkog saveza u BiH. U planu su nam seminari o uzgoju ove rase pasa, te učešće na izložbama kangala u regionu i šire", rekao je Kos i najavio za oktobar sljedeće godine održavanje festivala kinologije u Kozarskoj Dubici.

Inicijativa za osnivanje Kangal kluba potekla je od međunarodnog kinološkog sudije Borivoja Joksimovića, svjetskog eksperta za pastirske rase, nakon što je ove godine prva smotra kangala na prostoru bivše Jugoslavije organizovana u okviru treće državne izložbe pasa svih rasa, koja je u Kozarskoj Dubici okupila 22 izlagača ove rase pasa iz zemalja regiona.

Punopravni članovi kluba mogu biti fizička lica, vlasnici, odgajivači i ljubitelji ove rase pasa sa područja zemalja bivše Jugoslavije i iz svijeta, a klub je od osnivanja član Kinološkog saveza Republike Srpske, odnosno BiH.

Osnivačkoj skupštini prisustvovali su ljubitelji pasa, predsjednici kinoloških društava iz Republike Srpske i Hrvatske, Kinološkog saveza Srpske i BiH.

Kangal je prva standardizovana turska autohtona rasa pasa i smatra se nacionalnim psom te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije