Gradovi

Počeo sa radom sistem za elektronsku numeraciju i prozivanje

Počeo sa radom sistem za elektronsku numeraciju i prozivanje
Počeo sa radom sistem za elektronsku numeraciju i prozivanje

DOBOJ - Na lokaciji za izdavanje ličnih dokumenata u Centru javne bezbjednosti /CJB/ Doboj od 1. oktobra primjenjuje se sistem za kontrolu redova, čime se ubrzava procedura izdavanja ličnih dokumenata, saopšteno je iz dobojskog CJB-a.

Elektronskom procedurom uzimanja brojeva i prozivanja građani mogu u veoma kratkom roku ostvariti svoja prava prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje ličnih dokumenata i preuzimanje izrađenih obrazaca.

Finansijska sredstva za nabavku automata za elektronsku numeraciju i prozivanje obezbijedilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iz CJB-a Doboj upozoravaju da je toku ove godine većem broju građana istekao ili ističe rok važenja lične karte i vozačke dozvole.

U 2003. godini, kada se započelo sa izdavanjem prvih obrazaca za lične karte BiH, izdato je ukupno 18.435, odnosno 2004. godine izdato je 19.225 ličnih karata.

U 2013. godini izdato je 13.328, a zaključno sa avgustom ove godine izdato je 10.166 ličnih karata, što ukazuje da veći broj građana nije ispunio svoju zakonsku obavezu o posjedovanju važeće lične karte.

Tokom 2003. i 2004. godine izdato je 10.646 vozačkih dozvola, a u 2013. i za osam mjeseci 2014. godine izdato je ukupno 10.774 vozačke dozvole.

Dobojski CJB apeluje da građani u zakonskom roku, prije isteka važenja, podnesu zahtjev za izdavanje ličnih dokumenta.

Ukoliko je rok važenja istekao, građanin je obavezan da za izdavanje nove lične karte, uz zahtjev priloži i dokumentaciju kojom dokazuje svoj identitet, kao i dokaz o državljanstvu, što nije dužan učiniti ukoliko zahtjev podnese u zakonskom roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije