Gradovi

Podijeljeni prehrambeno-higijenski paketi

Podijeljeni prehrambeno-higijenski paketi
Podijeljeni prehrambeno-higijenski paketi

GRADIŠKA - Udruženje samohranih roditelja "Svjetlost" iz Gradiške organizovalo je danas podjelu prehrambeno-higijenskih paketa za 40 samohranih roditelja i 83 djece sa područja gradiške opštine, koji su članovi udruženja.

Predsjednik Udruženja Zorica Stupar rekla je da su dodijeljeni paketi prikupljeni tokom humanitarne akcije povodom vaskršnjih praznika, u kojoj su učestvovali brojni građani, privrednici, aktivi žena svih političkih stranaka i narodni poslanici sa područja opštine Gradiška.

"Udruženje `Svjetlost` će i dalje organizovati humanitarne akcije za pomoć samohranim roditeljima i njihovoj djeci, a jedna od većih akcija planirana je za kraj godine i božićne praznike", navela je Stupareva i dodala da srećno i zadovoljno dijete treba da bude prioritet cijelom društvu i svim relevantnim institucijama.

Prema njenim riječima, od osnivanja Udruženja "Svjetlost" 2011. godine identifikovani su brojni problemi sa kojima se susreću samohrani roditelji.

"Djeca samohranih roditelja, koja ne mogu da odlučuju u teškim životnim situacijama trpe najveće posljedice, a najveći problem predstavlja nepoštovanje prava djeteta na izdržavanje", nagalsila je Stupareva.

Član Udruženja Valentina Perić rekala je da je najveći problem nezaposlenost samohranih roditelja i neplaćanje alimentacije od roditelja koji ne živi sa djecom.

"To govore i podaci da u Gradišci 70 odsto roditelja koji ne žive sa svojom djecom ispunjavaju svoju obavezu kada postane pravosnožna presuda o iznosu alimentacije, 20 odsto njih uopšte ne palaća, a 10 odsto povremeno uplaćuje", navela je Perićeva.

On je dodala da je Udruženje "Svjetlost" u saradnji sa pet poslanika iz Gradiške u Narodnoj skupštini Republike Srpske pokrenulo inicijativu da preko skupštinskih odbora pokušaju da ukažu na manjkavosti zakona, prije svih Porodičnog zakona Republike Srpske.

Udruženje "Svjetlost" broji 246 članova - samohranih roditelja, u čijim porodicama živi 362 djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije