Gradovi

Postavljena spomen-ploča na zgradu bivše sinagoge u Višegradu

Postavljena spomen-ploča na zgradu bivše sinagoge u Višegradu
Postavljena spomen-ploča na zgradu bivše sinagoge u Višegradu
Agencije

VIŠEGRAD- Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković i predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci otkrili su danas u Višegradu spomen–ploču u znak sjećanja na Jevreje i one koji su nevino nastradali u toku Drugog svjetskog rata.

Na ploči, koja se nalazi na zgradi bivše sinagoge, a danas Opštinske boračke organizacije, napisano je da će ona podsjećati i na to da je od 1905. do početka Drugog svjetskog rata u toj zgradi bila jevrejska bogomolja.

"Opština Višegrad izašla je u susret Jevrejskoj zajednici da se na zgradi postavi spomen-ploča, koja će podsjećati da je ovdje bila sinagoga i da su u ovom gradu živjele jevrejske porodice i razvijale ga sa ostalima", rekao je Mišković.

On je podsjetio da je od 200 porodica višegradskih Jevreja ostala samo starica Bukica Romano.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci zahvalio je rukovodstvu opštine na razumijevanju, ocijenivši ovaj potez značajnim gestom prema jevrejskom narodu.

"Naš cilj je da sačuvamo tragove i istoriju jevrejskog naroda na prostorima BiH i ukažemo da su Jevreji uvijek bili u službi mira i napretka i ljudi koji su i u ovom gradu živjeli dobro sa komšijama Srbima i ostalima", rekao je Finci.      

On je istakao da je Višegrad oduvijek bila mala, ali važna varoš na raskrsnici svjetskih puteva i da su prvi Jevreji u njega stigli od 1870-1880. godine u vrijeme gradnje Ćuprije na Drini.

"Višegradski Jevreji koji su bili trgovci, industrijalci, hotelijeri i rabini umnogome su doprinijeli da Višegrad iz kasabe preraste u modernu varoš", naglasio je Finci.

Nakon otkrivanja spomen-ploče, kratku molitvu je održao predmolitelj sinagoge sarajevske Igor Koženjakin.

Inicijativu za postavljanje spomen-ploče na zgradu bivše sinagoge prije dvije godine pokrenula je predsjednik Jevrejske opštine Niš Jasna Ćirić.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije