Gradovi

Predstavljena knjiga grupe autora "Mostar moj grad - knjiga 1"

Predstavljena knjiga grupe autora "Mostar moj grad - knjiga 1"
Predstavljena knjiga grupe autora "Mostar moj grad - knjiga 1"

MOSTAR - Knjiga grupe autora "Mostar moj grad - knjiga 1" u suizdavaštvu RABIC Sarajevo i IC Štamparija Mostar, kao prva knjiga u okviru edicije, večeras je predstavljena u ugodnom ambijentu mostarskog hotelu Bristol, donoseći najširi spektar kroz pogled multietničke strukture grada Mostara.

Iako je prva knjiga u okviru edicije, jedan od recenzenata Alija Behram je naglasio kako već svojim sadržajem može biti svojevrsna čitanka koju treba imati svaka mostarska porodica.

"U ovoj knjizi 22 autora donose svoju priču o Mostaru. Već u prvoj knjizi mi imamo jednu malu biblioteku o Mostaru", kazao je Behram.

Stoga se u ovaj projekt s velikim zadovoljstvom upustio i direktor IC Štamparija Mostar, Ibro Rahimić, navodeći kako je pravo bogatstvo imati knjigu koja je svjedok jednog grada te vremena i duha grada.

"Ovo je svojevrsna čitanka, ovo je skup izvanrednih radova 22 autora koji opisuju pravu recepturu grada, življenja u ovom gradu. Mislim da nije problem da se ta receptura uzme i primjeni u nekim novim vremenima, kako bi oblikovali život dostojan čovjeka", kazao je Rahimić.

U izboru mostarskih priča učestvovao je i dugogodišnji novinar i publicista Šemsudin Zlatko Serdarević, koji je osvijetlio lik čuvenog gradonačelnika Mujage Komadine i njegovu uzlaznu liniju evropeizacije Mostara.

"Ja sam pokušao dati najosnovnije reference koje on ima za ovaj grad. No, podsjećanja radi, uvijek je potrebno za mlade generacije to na svijetlo dana iznijeti", ustvrdio je Serdarević.

Jedan od recenzenata, Gradimir Gojer, ovu knjigu vidi kao sjetni pogled na Mostar koji više nije, na svojim geografskim paralelama na kojima formalno postoji - Grad Mostar.

"Ova knjiga je zapravo odgovor na obezduhovljenost ovih prostora, na jedan barbarizam koji je došao i koji pokušava uništiti svaku vrstu duhovnosti. Zato je, po mome sudu, taj neki nostalgični ton većine tekstova u ovoj knjizi nešto što, ne samo podsjeća na prošlost, nego, ja bih rekao, opominje radi budućnosti", kazao je Gojer.

No, vjeruje da Mostar svoju nekadašnju slavu može vratiti u budućnosti, ukoliko prestane harati negativna selekcija i ukoliko se okrene kotač realne selekcije.

"Tu bih izdvojio mlade pisce Mostara koji mogu učiniti da se kotač vremena ne vrati u on doba kada je Mostar bio slavan, nego da dobijemo jednu novu dimenziju kroz mladu generaciju koja će Mostaru vratiti ne samo auru duhovnog centra Hercegovine, nego ono što je on nekada bio - duhovni centar cijele regije", zaključio je Gojer.

Ljepotu i raskoš Mostara, te duhovnost grada na Neretvi poetsko scenskim izričajem večeras su iskazali i mostarski glumci Šerif Aljić, Rober Pehar i Elmedin Balalić Titi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije