Gradovi

Prevencija nasilja promjenom stavova javnosti

BIJELJINA - Organizacija žena "Lara" Bijeljina organizuje danas uličnu akciju povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

U Republici Srpskoj je od 1.187 ispitanih žena, čak 47,3 odsto tokom svog života bilo izloženo jednom obliku rodno zasnovanog nasilja, kažu u Organizaciji žena "Lara" pred obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Podaci su objavljeni u Studiji o rasprostranjenosti nasilja nad ženama u BiH, a jedan od načina prevencije ove pojave jeste mijenjanje stavova javnosti i duboko ukorijenjenih patrijarhalnih normi ponašanja.

BiH je u julu ove godine ratifikovala Konvenciju Savjeta Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, prvi pravno obavezujući instrument u Evropi čiji je cilj stvaranje pravnog okvira za prevenciju nasilja nad ženama, zaštitu žrtava nasilja i kažnjavanje počinilaca nasilja.

Akcija "Lare" počinje u 12.00 časova na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića u Bijeljini, a ovaj datum predstavlja početak globalne, svjetske kampanje "16 dana aktivizma" koji obilježava 1.700 organizacija u više od 100 država.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije