Gradovi

Sarajlije protestuju ispred zgrade Vlade Kantona zbog redukcije vode

Sarajlije protestuju ispred zgrade Vlade Kantona zbog redukcije vode
Foto: Nedžad Uglješa | Sarajlije protestuju ispred zgrade Vlade Kantona zbog redukcije vode

SARAJEVO - Stanovnici Sarajeva okupili su se danas ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo zbog lošeg snabdijevanja grada vodom i čestih redukcija, a zahtjeve su adresirali na premijera KS-a Elmedina Konakovića i predsjedavajuću Skupštine KS Anu Babić.

Pištaljkama i transparentima pokušavaju skrenuti pažnju na taj problem i dobiti odgovor na pitanje zašto grad nema redovno snabdijevanje vodom i kakav je kalitet vode koju piju.

Pridružili su im se i oni koji žive u naseljima gdje nema redukcija ili nisu tako česte.

Jedan od prisutnih Anes Podić je rekao kako je vrijeme da vlast počne raditi svoj posao.

“Tražimo da informacije o redukcijama budu tačne i pravovremene, da se objasni zašto vode nema i kada će doći, šta se dosad uradilo i šta će se uraditi”, rekao je Podić i dodao kako žele ponovo steći povjerenje u kvalitet vode, jer je nedopustivo je da se kupuju filteri za vodu zbog nedostatka kontrola vode.

U vezi nedavnog imenovanja Azre Muzur na čelo ViK-a rekao je kako ovo preduzeće za direktora nije dobilo nezavisnog stručnjaka već stranačnog pripadnika.

On je rekao i kako je ViK tek dio slagalice, te da on ima svoj dio obaveza i da mora dobiti sve potrebne resurse za rad. S druge strane, ističe Podić, o vodi se uopšte nije vodilo računa, počev od vodozaštitnih zona pa nadalje.

Za kraj je rekao da Sarajevo treba dodatnih 600 litara u sekundi da bi imalo normalizovano stanje, mada bi i tada bilo redukcija. Mreža se mora popraviti, to zahtijeva vrijeme, ali nije neizvodivo, to je u opisu posla svakog vodovda.

Ovim činom samoorganizovanja i kolektivnog djelovanja, stanovništvo Sarajeva poslalo je jasnu poruku vlastima da u ovom slučaju podjele krivice za katastrofalnu situaciju ne može biti. “Svi ste nadležni”, poručili su građani na protestima.

Građane je danas okupila inicijativa "Vodoodbrana Sarajeva".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije