Gradovi

Sertifikat kvaliteta za bolnicu “Sveti Vračevi”

Sertifikat kvaliteta za bolnicu “Sveti Vračevi”
Sertifikat kvaliteta za bolnicu “Sveti Vračevi”

BIJELJINA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić uručio je danas rješenje o sertifikaciji kvaliteta direktoru Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini Siniši Maksimoviću.

"Pored toga što je dobro opremljena i što ima kvalitetan kadar, bijeljinska Bolnica završila je i proces sertifikacije, što predstavlja još jedan stepen u poboljšanju uslova rada", rekao je Bogdanić novinarima.

On je izrazio nadu da će ova bolnica među prvima u Republici Srpskoj provesti i proces akreditacije, uz ocjenu da za to postoje svi uslovi.

Ministar Bogdanić je istakao da će dostizanje procedura i standarda predviđenih za sertifikaciju i kasnije za akreditaciju ove zdravstvene ustanove, doprinijeti boljoj zaštiti korisnika i zaposlenih u Bolnici.

Bogdanić je rekao da sertivikacija bijeljinske bolnice veliki dobitak za sve stanovnike Semberije, ali i za cjelokupan zdravstveni sistem Republike Srpske.

Ministar je podsjetio da su u Srpskoj ranije sertifikovani Univerzitetska bolnica u Foči i Zavod "Dr Miroslav Zotović" u Banjaluci, čime je proces sertifikacije završen u polovini ustanova bolničkog sektora.

Direktor bijeljinske bolnice Siniša Maksimović rekao je da dobijanje rješenja o sertifikaciji znači potvrdu dobrog rada ove zdravstvene ustanove, ali i veliku obavezu za budućnost.

"Sve propisane procedure i standardi su usvojeni. Dokazali smo da možemo da upravljamo procesom rada, brigom o pacijentima, o sigurnosti pacijenata i zaposlenih, o životnoj sredini i unapređenju rada i kvaliteta u zdravstvenoj ustanovi", istakao je Maksimović.

On je najavio da nakon sertifikacije slijedi akreditacija bijeljinske Bolnice za koju je potrebno ispuniti još strože standarde.

"Radićemo sa istom željom, žarom i entuzijazmom da bijeljinska Bolnica postane prva ili među prvima koja će biti akreditovana zdravstvena ustanova Republike Srpske", zaključio je Maksimović.

Otvoreno odjeljenje Zavoda za sudsku medicinu

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić izjavio je na današnjem otvaranju Područnog odjeljenje Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske u Bijeljini da će to olakšati rad pravosudnih institucija u regiji i povećati kvalitet u oblasti forenzike.

Nakon obilaska ovog odjeljenja koje se nalazi u jednom od starih objekata Bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini, Bogdanić je rekao da u Republici Srpskoj ima dovoljno stručnjaka da se zadovolje potrebe u ovoj oblasti.

Prema njegovim riječima, uz podršku Bolnice "Sveti Vračevi" i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite obezbijeđen je prostor koji je adekvatno opremljen za obdukcije i analize kroz sudsko medicinsko vještačenje.

Direktor Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske Željko Karan je nakon obilaska novog Područnog odjeljenja u Bijeljini rekao da je njegovo otvaranje u skladu sa politikom razvoja Zavoda za pokrivanje forenzičkom djelatnošću svih mjesta gdje postoji Okružni sud i Okružno tužilaštvo.

On je rekao da su ovakva odjeljenja već formirana u Trebinju i Doboju, uz napomenu da u Doboju to ne fukcioniše kako treba zbog potpunog nerazumijevanja lokalnih vlasti.

Karan je najavio da će se u bijeljinskom Odjeljenju za sudsku medicinu moći raditi vještačenje spisa lakog i srednjeg nivoa i stepena složenosti, a tamo gdje će trebati komisijska, timska i kompleksna vještačenja biće usmjerena prema Banjaluci.

Prema njegovim riječima, u Bijeljini će se ubuduće moći raditi sve obdukcije i prukupljaće se uzorci za eventualno obavljanje dodatnih analiza kao što su toksikološke i DNK analize, koji će se usmjeravati u Banjaluku.

"Za potrebe Suda i Tužilaštva u Bijeljini možemo uraditi sve što je potrebno, 70 odsto ovdje, ostalo dovršiti u Banjaluci, što je najracionalnije", rekao je Karan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije