Gradovi

Srebrenica 11. novembra predstavlja svoje potencijale

Srebrenica 11. novembra predstavlja svoje potencijale
Srebrenica 11. novembra predstavlja svoje potencijale

SREBRENICA, BANJALUKA - Opština Srebrenica 11. novembra očekuje više od stotinu učesnika investiciono-razvojne konferencije, s ciljem da se predstave privredni i ekonomski potencijali ove lokalne zajednice, koji su značajni i za širi region, izjavio je "Nezavisnim" Ćazim Salimović, savjetnik za privredu načelnika ove opštine.

On je naveo da, pored Aleksandra Vučića, premijera Srbije, organizatori očekuju i dolazak značajnog broja privrednika iz Srbije, kao i rukovodstva RS i FBiH, odnosno BiH, predsjednike i premijere država u okruženju, zatim Turske, ambasadore i zasad oko 100 privrednika iz BiH.

Na konferenciji će biti riječi o prirodnim resursima, rudi, mineralnim vodama, šumama, načinu pokretanja biznisa za privrednike iz okruženja, preradi drveta, pokretanju fabrika i drugih pogona, adaptaciji objekata koji mogu ponovo imati upotrebnu svrhu, proračunima oko predviđenog i mogućeg razvoja ekonomije i privrede...

"Vjerujemo da će rukovodstvo RS pokazati spremnost za rješavanje pitanja Banje 'Guber', koja godišnje može donijeti ozbiljan profit zajednici i veliki broj radnih mjesta", napomenuo je Salimović, uz objašnjenje da je ta investicija zaustavljena jer je jedna firma privatizovala preduzeće "Guber", a druga dobila koncesiju za korišćenje ljekovite vode, koja je prije rata u Srebrenicu dovodila oko 15.000 gostiju godišnje.

Proračunima stručnjaka, koji će biti predstavljeni na konferenciji, godišnje je moguće ostvariti više od 80 miliona evra samo od banje "Guber" i 300 novih radnih mjesta, ukoliko se, kako napominje, prepozna zajednički interes u tome.

Druga, jednako važna tema, kako napominje Salimović, biće dug Srbije za zemljište potopljeno izgradnjom hidroelektrane Bajina Bašta, koji nije plaćen od početka rata.

"Nije plaćen nama, a ni drugim opštinama koje imaju prava na to, ali je u nekim ranijim ocjenama i izjavama premijer Srbije pokazao da je svjestan tog problema i vjerujemo da će pokazati spremnost i način da to riješimo na najbolji način", naglasio je on.

Salimović dodaje da opština ima potrebu da na ovoj konferenciji pokaže gostoprimstvo prema srbijanskom premijeru i na taj način još jednom osudi incident koji je doživio u Srebrenici 11. jula.

Ćamil Duraković, načelnik opštine Srebrenica, prije nekoliko dana u izjavi za "Nezavisne" najavio je da, osim Vučića, očekuju i prisustvo Kolinde Grabar-Kitarović, hrvatske predsjednice.

"Namjera nam je da se prezentiraju perspektiva ovog područja i ekonomski ambijent koji se može razvijati i unapređivati za dobrobit svih nas", naglasio je Duraković.

Dodik putuje u Rusiju

Milorad Dodik, predsjednik RS, izjavio je za "Nezavisne" da nema informacije o tome da je poziv na konferenciju stigao u njegov kabinet, ali i da u periodu održavanja ovog skupa, on neće biti u zemlji.

"Nemam informacije o tome ko je organizator i učesnik, a poziv nisam dobio ili ja još nemam informaciju o tome. U svakom slučaju, u tom terminu neću biti ovdje, već u Rusiji", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije