Gradovi

Suveniri i od gljiva

Suveniri i od gljiva
Suveniri i od gljiva

DOBOJ - Unikatni nakit od prirodnih materijala, minijaturne šargije, mali kazani za pečenje rakije, ručni radovi, samo su dio eksponata koje je petnaest izlagača iz Doboja i Dervente predstavilo na izložbi suvenira, koju je drugi put organizovala Turistička organizacija (TO) grada Doboj.

"Suvenir može da bude sve što ima određenu priču. To može da bude i vino, keramička jabuka, pa i ta šargija se odnosi na ovaj dio BiH gdje mi živimo", kaže Mitra Đuričić, direktor TO Doboja, te dodaje da im je namjera da ubuduće organizuju tematske izložbe.

Ogrlice, narukvice, bedževe, naušnice napravljene od prirodnih, biorazgradivih materijala godinama pravi Jadranka Subotić, inače novinarka po zanimanju, ali ih je prvi put predstavila na izložbi suvenira.

"Nakit pravim od gljiva, od gljive koja se zove 'brezov trud', koja nije jestiva, ali je upotrebljiva, vrlo je lijepa za nakit. Zatim pravim od kukuruzovine, paprike, narandže, od svega što možete naći u prirodi. Prednost mog nakita je to da kada ga više ne želite nositi, skinete jednu kukicu, i bacite ga u baštu jer je biorazgradiv. Ja nosim ogrlicu od zukve, to je trava koja raste u bari, i koja se vrlo zgodno mota", pojašnjava ona. Iako Doboj nema svoj zvanični suvenir, mnoge Dobojlije kažu da su keramička jabuka i zvono, rad akademskog vajara Drage Handanovića, najautentičniji suvenir iz ovog grada, uz prepoznatljivu tvrđavu Gradinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije