Gradovi

Sve više zahtjeva za razvod

Sve više zahtjeva za razvod
Sve više zahtjeva za razvod

UGLJEVIK - U Ugljeviku je u prošloj godini registrovano 10 pokušaja mirenja supružnika koji su se odlučili na razvod, od kojih je samo jedan završen pomirenjem, rečeno je Srni u ugljevičkom Centru za socijalni rad.

Prema podacima iz nekoliko advokatskih kacelarija, u Bijeljini koja po broju razvoda u prošloj godini prednjači u odnosu na sve ostale gradove u Republici Srpskoj, bilo je 120 pokušaja mirenja, od kojih je samo u pet slučajeva ono uspjelo.

U bijeljinskom Centru za socijalni rad sporazum u vezi sa razvodom postiglo je 57 parova, a 37 nije. Postupak je obustavljen u pet slučajeva, nije okončano četiri, a predato je 82 izvještaja u druge centre.

Direktor Centra za socijalni rad u Ugljeviku Dušica Stevanović kaže da su u januaru ove godine već primljena četiri zahtjeva za pokušaj mirenja.

"Većina bračnih parova se razvede, a pokušaji mirenja, koji su obaveza u našoj ustanovi, provode se uglavnom radi pokretanja postupka za razvod braka", rekla je Stevanovićeva Srni.

Riječ je, dodala je ona, uglavnom o mlađim bračnim parovima koji se unaprijed dogovore da žele razvod.

"Vrlo je interesantno da je zakonom regulisano da muž ne može podnijeti zahtjev za razvod braka dok je žena trudna i dok dijete ne napuni godinu dana, a imamo već dva slučaja da su majke podnosioci zahtjeva za rastavu prije nego što je dijete napunilo godinu dana", rekla je Stevanovićeva.

Ona je ocijenila da je broj zahtjeva za razvod braka u porastu u odnosu na prethodne godine, posebno kada je riječ o mlađim bračnim parovima.

"Razlozi za nedavanje alimentacije su, uglavnom, nezaposlenost, te spor i neadekvatan rad sudstva za izvršenja presuda. Veoma rijetko imamo slučajeve da se sporazumno plaća alimentacija", napomenula je Stevanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije