Gradovi

Topli dom sanja na desetine mališana

Topli dom sanja na desetine mališana
Topli dom sanja na desetine mališana

GRADIŠKA - Da bi što više mališana koji odrastaju bez roditeljske brige i ljubavi osjetilo porodičnu toplinu, opština Gradiška planira da poveća broj hraniteljskih porodica.

Ove porodice bi bar neko vrijeme pružile ljubav, brigu i bile posvećene djeci koja su uskraćena odrastanja uz biološke roditelje.

Međutim, i pored velike želje, nezavidna materijalna situacija mnogima predstavlja prepreku da postanu hranitelji.

Iz opštinske kase ove godine biće izdvojeno 75.600 maraka za potrebe hranitelja, što je za gotovo 40.000 maraka više nego prošle godine.

Vršilac dužnosti direktora gradiškog Centra za socijalni rad Rade Cumbo rekao je da hraniteljstvo nije nova pojava u ovoj opštini te da su se i ranije na ovaj način zbrinjavala djeca bez roditeljskog staranja, ali je neophodno promovisati ovaj vid socijalne zaštite kako bi se povećao broj hranitelja.

Prema njegovim riječima, u 18 hraniteljskih porodica na području opštine Gradiška smješteno je 22 djece. Naveo je da su djeca, osim kod hranitelja, smještena i u dječjim domovima u Banjaluci, Foči i Prijedoru.

Cumbo je naglasio da je na nivou banjalučkog regiona pokrenuta akcija pod sloganom "Otvori srce, postani hranitelj", a sa ciljem da bude povećan broj hraniteljskih porodica.

- Hranitelj može biti porodica koja ima uslove da se stara o maloljetniku. Ove porodice će za to dobiti određenu naknadu. Na području opštine Gradiška postoje potrebe za više hraniteljskih porodica, jer je, prema našoj evidenciji, 66 djece smješteno u razne domove - rekao je Cumbo.

U Gradišci ima 36 djece bez roditeljskog staranja, a bračni parovi koji žele da ih usvoje susreću se sa dugotrajnim i strogim zakonskim procedurama, zbog čega mnogi na kraju odustanu od toga. Ističu da procedure uglavnom otežava administracija.

- Taj dio postupka trebalo bi da bude skraćen, dok s druge strane u dijelu koji se odnosi na izbor i procjenu posvojitelja stručnjaci moraju biti krajnje odgovorni i profesionalni - navode u Centru za socijalni rad.

U posljednjih pet godina usvojeno je devetoro djece, od čega su tri bila potpuna usvajanja, što u Centru za socijalni rad smatraju uspješnim s obzirom na zahtjevan postupak. Potpuno usvajanje se, prema zakonu, može sprovesti samo kod djece do pet godina bez roditeljskog staranja.

- Razlika između usvojitelja i djeteta mora biti najmanje 18 godina. Posvojitelj mora ispunjavati psihofizičke, socijalne i ekonomske uslove te najbitniji faktor je motiv za usvajanje. Mora se voditi računa o tome da li dijete ima roditelje, jer ako su oni živi, neophodno je obezbijediti njihov pristanak za usvajanje - pojašnjavaju u Centru za socijalni rad.

UNICEF

Procjenjuje se da je oko 500 mališana u Republici Srpskoj i dalje bez adekvatnog roditeljskog staranja. Nedavno su iz Kancelarije UNICEF-a u BiH saopštili da će ova organizacija pomoći razvoju hraniteljstva u RS, odnosno jačanju sistema dječje zaštite sa milion evra. Kroz program u naredne tri godine biće sprovedene mnoge aktivnosti, a prioritet će biti sprečavanje nepotrebnog odvajanja djece od njihovih roditelja.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije