Gradovi

Tri škole i dalje izvan sistema centralnog grijanja

PRIJEDOR - Tri prijedorske osnovne škole, kojima je zbog oko 300.000 KM dugova bilo isključeno centralno grijanje prethodne dvije sezone, ni do danas nisu priključene na toplovodni sistem, rekla je Ljiljana Despotović, direktor "Toplane" Prijedor.

"Po izvršnim rješenjima Okružnog suda Banjaluka, Ministarstvo finansija Republike Srpske isplatilo je dugove sa kamatama za škole 'Desanka Maksimović' i 'Dositej Obradović', a još čekamo da to učini i za školu 'Branko Ćopić'", navela je Despotovićeva.

Ona je dodala da se u međuvremenu nijedna od ovih škola nije priključila na sistem centralnog grijanja, iako ih na to, prema njenim riječima, obavezuje Odluka o toplovodnoj mreži.

"Škole koje izmire svoj dug stvaraju uslove da se ponovo priključe na sistem centralnog grijanja. Predočićemo im moguće modele plaćanja", najavila je Despotovićeva.

U četvrtoj osnovnoj školi na području grada, OŠ "Petar Kočić" u naselju Urije, za zagrijavanje prostora koriste vlastitu kotlovnicu budući da u ovom naselju nije izgrađena toplovodna mreža.

Iako je iz škola u više navrata naglašavano da im je grijanje na drva u vlastitim kotlovnicama jeftinije od centralnog i do pet puta, lokalna vlast je negodovala zbog pretvaranja škola u drvarnice, zahtijevajući od Vlade Republike Srpske da škole u Prijedoru imaju isti tretman kao i škole u Banjaluci, kada je u pitanju grijanje.

Sezona grijanja u Prijedoru počela je jutros sa manjim smetnjama čije otklanjanje je u toku.

Za sezonu grijanja potrebno je oko 5.500 tona mazuta, a cijene su prošlogodišnje i iznose 1,73 KM po kvadratnom metru za fizička lica, za budžetske korisnike 2,78 KM, a za ostala pravna lica 3,52 KM.

Prijedorska "Toplana" zagrijava 330.000 kvadratnih metara prostora i ima oko 5.000 korisnika. Od potrošača potražuje ukupno pet miliona maraka duga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije