Gradovi

U Brodu otkrivena spomen-bista velemajstoru vojne taktike

U Brodu otkrivena spomen-bista velemajstoru vojne taktike
U Brodu otkrivena spomen-bista velemajstoru vojne taktike

BROD - Na Trgu patrijarha Pavla u Brodu večeras je otkrivena spomen-bista generalu Slavku Lisici, jednoj od najzaslužnijih osoba za oslobođenje Broda 1992. godine.

Spomen-bistu poznatom generalu posvetila je opština Brod u saradnji sa opštinskom Boračkom organizacijom, u okviru tradicionalnih "Oktobarskih svečanosti slobode".

Predsjednik Boračke organizacije RS (BORS) Milomir Savčić naglasio je da je general Slavko Lisica jedan od najistaknutijih komandanata odbrambeno-otadžbinskog rata, kao velemajstor vojne taktike i napadnih operacija, što je dokazao u više navrata.

Otkrivanju biste prisustvovali su i članovi porodice generala Lisice, sin Nenad i supruga Branislava koja je zahvalila načelniku opštine i opštinskoj Boračkoj organizaciji jer su održali sjećanje na njenog supruga i ostaju vjerni prijatelji njihove porodice.

Načelnik Broda Ilija Jovičić istakao je da je ovo veoma važan dan i čin za sve stanovnika Broda koji žele da iskažu vječnu zahvalnost velikom čovjeku, čije ime će ostati upamćeno u istoriji ove opštine.

Nakon molitve i pozdravnih govora položeni su vijenci na spomen-bistu, kao i na Centralni spomenik svim žrtvama odbrambeno-otadžbinskog rata.

Otkrivanju biste prisustvovao je i izaslanik predsjednika Republike Srpske Goran Džajić.

Svake godine od 1. do 14. oktobra na području Broda organizuju se tradicionalne "Oktobarske svečanosti slobode" kojima se obilježava oslobođenje opštine u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Rat na području opštine Brod započeo je u septembru 1991. godine kada je prva granata, ispaljena sa teritorije Hrvatske, odnijela prvu žrtvu sa područja opštine Brod. Nakon pada Broda, general Lisica je komandovao operacijom oslobođenja Broda, što je uspješno i ostvareno između 6. i 7. oktobra 1992. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije