Gradovi

U Trebinju niče novi drvored košćela po uzoru na Mostar i Istru

U Trebinju niče novi drvored košćela po uzoru na Mostar i Istru
Foto: Vesna Duka | U Trebinju niče novi drvored košćela po uzoru na Mostar i Istru

TREBINJE - U centru Trebinja je, povodom Međunarodnog dana planete Zemlje, posađeno trideset pet stabala košćela, autohtone mediteranske vrste listpadnog drveća koje će u stambeno- poslovnom naselju "Luč", prema ranije urađenim studijama, praviti najbolju hladovinu.

"Izvadili smo najprije sadnice lagestremije koje jesu dobre, ali nisu pravile veliku hladovinu koja se traži od jednog drvoreda u tradicionalnom veoma toplom Trebinju, pa smo, konsultujući struku, odlučili da tu budu stable košćele koja raste do dvadeset metara visine, otrporna je na različite bolesti, ima jestive plodove primamljive za naše najmlađe sugrađane, tako da očekujemo da će ova stabla vrlo brzo zagospodariti ovim prostorom i stvoriti jednu pravu zelenu oazu", kaže Milan Mandrapa, direktor preduzeća A.D. Komunalno, čiji su radnici obavili ovaj posao.

Napominjući da su ovakvi drvoredi prepoznatljivi u Istri, ali I u našem bližem okruženju poput Mostara, Mandrapa dodaje da su u pitanju takozvane "školovane sadnice", što podrazumijeva da se njihov korijen neće razvijati u širinu, kako se ne bi oštetio okolni pločnik, već su uzgojene u uslovima da imaju centralni korijen koji ide u dubinu, pa su takvi i novi drvoredi lipa.

Mandrapa kaže da na prostoru grada Trebinja ima oko 4.000 odraslih tabala gradskog zelenila, a većinom su to platani, lipe i kesten, tako da su ovo prve košćele posađene na ovaj način, ali se očekuje da ih bude još, jer se već za pet do šest godina očekuje ozbiljna hladovina u naselju "Luč".

Čitava ova sedmica će u Trebinju biti posvećena Danu planete Zemlje, pa se u gradu organizuju i velike akcije čišćenja i uređenja grada, kako bi, do prvomajskih i vaskršnjih  praznika, kada se u gradu očekuje veliki broj turista, sve bilo uredno, a očekuje se u velika sadnja cvjeća na zelenim površinama.

Stevan Bekan, direktor JU "Ekologija i bezbjednost", čiji su radnici cio dan na terenu, kaže da, osim njih, u akciji učestvuje i više od stotinu zaposlenih radnika u gradskoj administraciji i veliki broj volontera, a kako bi se grad očistio, ali i poslala poruka koliko je važno živjeti u čistoj i uređenoj sredini.

Akciji se pridružio i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, napomenuvši da Grad i finansijski podržava ovakve poslove, dodajući da oko 50.000 maraka izdvajaju direktno iz budžeta za nabavku sadnica i ostalog materijala, pa su i sa vlasnicima većih područja na kojima nije bilo zelenila dogovorili smo da se to ozeleni.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije