Gradovi

U Tuzli sutra otvaranje info centra za energetsku efikasnost

U Tuzli sutra otvaranje info centra za energetsku efikasnost
U Tuzli sutra otvaranje info centra za energetsku efikasnost

TUZLA - U Tuzli će sutra svečano biti otvoren Info centra za energetsku efikasnost.

Otvaranje je planirano u 11.00 sati u sklopu SKPC Mejdan, a Centar će otvoriti Tomas Rojas, direktor ekonomskog odjeljenja USAID/BiH i Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, najavile su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Opština Tuzla.

Uspostavljanje Info centra za energetsku efikasnost u Tuzli predstavlja odgovor na očiglednu potrebu za jedinstvenim mjestom na kojem građani mogu dobiti sve potrebne informacije i znanje o korisnim i atraktivnim rješenjima energetske efikasnosti, koja pored novčanih ušteda istovremeno nude nove poslovne mogućnosti i zapošljavanje.

Kao educirani potrošači građani će moći donijeti promišljene odluke prilikom kupovine energetski efikasnih proizvoda i usluga. USAID-ov projekat Ekonomija energetske efikasnosti (3E) je program vrijedan 4,5 miliona dolara za promociju tehnologija energetske efikasnosti i to putem razvoja pilot projekata u objektima sufinansiranim od strane javnog i privatnog sektora.

USAID 3E je radio na povećanju kapaciteta opštinskih partnera u javnom sektoru, kao i malih i srednjih preduzeća. Projekt je takođe radio na podizanju javne svijesti o dobrobitima energetske efikasnosti.

Do danas Vlada SAD-a je, prvenstveno putem USAID-a, obezbijedila blizu 1.6 milijarde dolara za podršku ekonomskom, demokratskom i socijalnom napretku Bosne i Hercegovine, navodi se u saopštenju USAID-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije