Gradovi

Ukinuta vanredna situacija

Ukinuta vanredna situacija
Ukinuta vanredna situacija

SRBAC - Komandant Opštinskog štaba za vanredne situacije Srbac Drago Ćirić danas stavio je van snage odluku o proglašenju vanredne situacije u opštini Srbac, koja je donesena 4. marta zbog opasnosti od poplava.

Odluka je donesena danas u 16.00 časova. 

"Raduje me što su našu odluku o proglašednju vanredne situacije  ozbiljno shvatile nadležne republičke institucije, prije svega ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Republike Srpske Stevo Mirjanić  i poslovodstvo Javne ustanove `Vode Srpske`", rekao je Ćirić. 

On je dodao da su "Vode Srpske" hitno angažovale stručnjake preduzeća "Elin" iz Laktaša koji su danas i juče uspjeli otkloniti kvar na najvećoj pumpi na  Crpnoj stanici "Ina" Srbac snage 100 kilovata, koja u jednoj sekundi može da iz branjene zone preko vrbaskog nasipa prebaci 1.500 litara vode.

Pored ove, u funkciji je još jedna manja pumpa snage 64 kilovata kapaciteta 750 litara vode u sekundi, a .

Ćirić kaže da su sada stvoreni potrebni uslovi da se Srbac odbrani od poplava, jer je bez ovih pumpi prijetila opasnost da dođe do potapanja nekoliko ulica I  postrojenja RJ "Elektrodistribucija" Srbac, što bi značilo da bi čitava opština ostala bez struje.

On je rekao da su opštinu Srbac danas posjetili povjerenik za vanredne situacije u Vladi Republike Srpske general Momir Zec i predstavnik Republičke uprave Civilne Zaštite Janko Kecman, koji su se lično uvjerili u trenutno stanje u vodoprivrednim objektima koji štite Srbac od dvije velike rijeke - Save i Vrbasa.  

FOTO ILUSTRACIJA

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije