Gradovi

Ukrajinci proslavili Vaskrs u Prijedoru

Ukrajinci proslavili Vaskrs u Prijedoru
Ukrajinci proslavili Vaskrs u Prijedoru

PRIJEDOR - Pripadnici ukrajinske nacionalne manjine u Prijedoru obilježavaju danas Vaskrs, pa je veliki broj vjernika prisustvovao vaskršnjoj liturgiji u ukrajinskoj crkvi Presvete euharistije u Trnopolju koju je služio protojerej stavrofor Mihael Stahnek.

"Ukrajinci specifično slave Vaskrs. Pripremaju se velikim predvaskršnjim postom tako što prilično strogo poste. Za proslavu praznika poslije liturgije blagosiljamo uskršnja jela koja su tipična samo za Ukrajince", rekao je Stahnek.

Ukrajinske domaćice juče su uz molitvu pripremale hranu koja se nosi u crkvu na vaskršnje jutro u korpi ukrašenoj vezenim peškirima da bi se prije jela blagoslovila.

"Običaj je da se peče vaskršnji hljeb - paska, koji se pravi od posebnog brašna i koji domaćice ukrašavaju jer je simbol vaskrsenja, pa se u njegovu izradu ulaže mnogo truda. I jela od mlijeka i mliječnih proizvoda te jela od mesa čuvaju se za vaskršnji blagoslov", rekao je Stahnek.

Nakon blagoslova korpi sa hranom odlazi se kući na doručak. Cijela porodica se omrsi jednim jajetom čiju ljusku ne bacaju već je zakopaju u vrt, a ostatke tog jajeta daju stoci da je čuva od zlih sila.

Predsjednik prijedorskog Udruženja Ukrajinaca "Kozak" Olga Karajica rekla je da Ukrajinci ne zaboravljaju svoje običaje i tradiciju. Ona je istakla da joj je drago što mladi Ukrajinci aktivno učestvuju u očuvanju običaja svojih predaka koji su preci na ove prostore donijeli prije 120 godina.

Na području prijedorske opštine živi 450 pripadnika ukrajinske nacionalne manjine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije