Gradovi

Upitan dalji rad Narodne kuhinje u Doboju

Upitan dalji rad Narodne kuhinje u Doboju
Upitan dalji rad Narodne kuhinje u Doboju

DOBOJ - Ako se uskoro ne obezbijede izvori finansiranja, Narodna kuhinja u Doboju koja svakodnevno pruža besplatan topli obrok za više od 1.000 korisnika, mogla bi 31. maja prestati s radom.

Tročlanoj porodici Mileve Petković iz prigradskog naselja Bare, koja svaki dan pješači pet kilometara da bi dobila besplatan obrok, prestanak rada Narodne kuhinje bi dodatno otežao život.

"Imam dva sina, nijedan ne radi. Penzija mala, muž umro. Poplavljena mi je kuća prošle godine. Dolazim svaki dan po tri obroka za mene i sinove. Težak mi je život", kaže kroz suze Petkovićeva.

Medžlis Islamske zajednice Doboj, grad Doboj, i Forum solidarnosti "Emmaus" osnovali su Narodnu kuhinju u junu prošle godine za potrebe poplavljenog stanovništva, a hrana je obezbjeđivana kroz projekte.

"Na godišnjem nivou, za 1.200 obroka i sve što ide uz to potrebno je četiri miliona KM. To je ogroman novac za grad Doboj, koji je uništen, a sve veći je broj ljudi koji žele da koriste usluge kuhinje. Imamo nagovještaj, imamo mjesec dana roka, ali nemamo ništa konkretno", kazao je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja.

Bajro efendija Džafić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj, naveo je da su ponudili da se rad kuhinje nastavi u izmijenjenom obliku, osnivanjem gradske kuhinje, da dobojski Centar za socijalni rad izradi socijalnu kartu i odredi ko će biti njeni korisnici, odnosno da li će time ostvarivati osnovna ili proširena socijalna prava.

"Na nivou RS imate Zakon o socijalnoj zaštiti, proširena prava su prava finansiranja kuhinja i želimo da povučemo dio tih sredstava", kaže Džafić.

Dodao je da su predložili i da humanitarne organizacije sve tri religijske zajednice organizuju akcije sakupljanja hrane od stanovnika za rad kuhinje.

"Usluge kuhinje tokom aprila koristile su 1.043 osobe. To su građani čiji su stanovi i kuće poplavljeni, a obrok su dobijali bez obzira na socijalni status", rekla je Danka Sušić, v.d. direktora Centra za socijalni rad Doboj.

Dodala je da slijedi revizija spiskova, a koliko Dobojlija bi ubuduće moglo dobijati obrok nije poznato.

"Moraćemo da izdvojimo one najugroženije, biće tu veliki broj poplavljenog stanovništva, ali isto tako imamo i one socijalno ugrožene koji nisu bili ove godine obuhvaćeni kuhinjom", kazala je Sušićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije