Gradovi

Vaučeri sporo do poplavljenih

DOBOJ - Više od hiljadu Dobojlija čiji su domovi poplavljeni još čeka svoje platne kartice, zbog čega gube strpljenje, ali i strahuju da će nakon što ih dobiju ponovo čekati, i to na robu i usluge koje će njima plaćati, jer su ih preduhitrili oni koji su platne kartice već dobili.

"Još nisam dobio vaučer, a davno je bilo kada je komisija dolazila i popisala štetu. Živim u Ulici kralja Dragutina, skoro u centru grada, još nisam dobio vaučer, a neki iz moje ulice su ga već dobili. Ne znam više šta da radim. Da li će me uopšte zvati da dođem?!", žali se Dobojlija, kojeg smo sreli na putu ka Stadionu sportskih igara, gdje su uručivani vaučeri.

"Kada je bila prva podjela vaučera 10. jula nisam bio u Doboju, a supruga nije mogla da ga preuzme. Meni se baš žuri, poplavljeno je prizemlje kuće, imam troje djece, spavamo na spratu kuće koji nije opremljen", kaže mještanin naselja Bare. Prema dostupnim informacijama, dosad je uručeno oko 1.650 vaučera, a na pitanja kada će biti podijeljene preostale platne kartice, zbog čega proces podjele traje duže od dvadeset dana, te da li je bilo primjedaba građana na način njihovog korištenja, iz Administrativne službe grada je stigao kratak odgovor.

"Postupak raspodjele platnih kartica - vaučera za poplavljene stambene jedinice u nadležnosti je Fonda solidarnosti za obnovu RS, s tim u vezi sve informacije o tome ko, kada i kako će dobiti vaučer morate potražiti na adresi Fonda", navodi se u dopisu iz Administrativne službe grada Doboj.

Platne kartice se mogu koristiti u 21 preduzeću u Doboju, u dva preduzeća više nego prije sedam dana. U preduzeću "Alu Plast Božić" navode da su jedina firma koja proizvodi PVC i ALU stolariju koja prima vaučere, što stvara problem i njima i kupcima jer moraju duže da čekaju na robu.

Građani tvrde da pojedina preduzeća odustaju od pružanja usluge ili ne nude svu robu i usluge za vaučer koje inače nude za gotov novac, pa su prinuđeni da ih potraže izvan Doboja.

"Bila sam u četiri-pet preduzeća, mnoge sam i telefonom zvala i kažu da su odustali, vjerovatno zbog naplate. Jedno preduzeće koje inače nudi parket i laminat za vaučere nudi samo laminat. Ja koja sam nešto malo pismenija se ne mogu snaći i pitanje je da li ću realizovati vaučer", kazala je Emina Mehinagić, čiji se poplavljeni stan nalazi u centru grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije