Gradovi

Vlada USK neće dozvoliti gašenje bolnice

Vlada USK neće dozvoliti gašenje bolnice
Vlada USK neće dozvoliti gašenje bolnice

SANSKI MOST - Vlada USK neće dozvoliti gašenje Opće bolnice u Sanskom Mostu i u narednom periodu tražiće načine za prevazilaženje teške ekonomske situacije u toj zdravstvenoj ustanovi, izjavio je premijer ovog kantona Izudin Saračević prilikom današnje posjete toj ustanovi.

"Ova bolnica je potrebna građanima Sanskog Mosta i susjednog Ključa. U narednom periodu radićemo na razvijanju i jačanju njenih zdravstvenih kapaciteta i nećemo dozvoliti njeno gašenje", istakao je Saračević.

Direktor sanske bolnice Enes Karabeg istakao je kako zbog nagomilanih dugovanja, koja iznose oko milion maraka, ovoj ustanovi prijeti blokada računa. "Naš najveći problem je način finansiranja zdravstvenih ustanova u USK. S obzirom na to da se sredstva raspodjeljuju proporcionalno broju zdravstvenih osiguranika, a Sanski Most i Ključ imaju najmanji broj registrovanih osiguranih lica, novac koji dobijamo je nedostatan za pokrivanje svih troškova", istakao je Karabeg. Prema njegovim riječima, najveća dugovanja se odnose na zaposlenike ove ustanove, te dobavljače koji već prijete obustavom usluga.  Karabeg je istakao kako je u proteklih nekoliko godina Opća bolnica u Sanskom Mostu potpuno zanemarena, te da se većina sredstava namijenjena finansiranju zdravstva u ovom kantonu investira u obnovu i opremanje Kantonalne bolnice u Bihaću, koja je stradala u požaru. Na sastanku se moglo čuti kako u USK postoji takozvani bihaćki lobi, koji otvoreno zagovara gašenje Opće bolnice u Sanskom Mostu pod izgovorom kako je ovom kantonu dovoljna jedna bolnica. Sanska bolnica je počela s radom prije sedam godina, a osnovana je zbog fizičke udaljenosti Sanskog Mosta i Ključa od Kantonalne bolnice u Bihaću, što je otežavalo efikasno liječenje i zdravstveno zbrinjavanje pacijenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije