Gradovi

Za osnovnu školu u Doboju još 20.925 evra

SARAJEVO - Evropska unija je putem EU Programa za oporavak od poplava uložila sredstva za sanaciju Osnovne škole /OŠ/ "Vuk Karadžić" u Doboju u iznosu od oko 392.000 evra i uložiće još 20.925 evra za namještaj, didaktički materijal, sportsku opremu i ostale potrebe.

Kroz poseban UN Program oporavka od poplava "Danas za nas", Razvojni program UN /UNDP/ opremio je školsku kuhinju sredstvima Kraljevine Norveške u iznosu od 23.206 KM, dok je sredstvima Vlade Rumunije uređeno školsko dvorište, saopšteno je iz UNDP-a.

Ukupna investicija EU za oporavak od poplava u gradu Doboju trenutno iznosi oko 4.747.000 evra.

Do danas je putem EU Programa za oporavak od poplava u gradu Doboju obnovljeno ukupno 11 javnih objekata uključujući sedam obrazovnih ustanova, dva vrtića, Centar za socijalni rad i zgrada gradske administracije, dok je u toku sanacija Doma zdravlja Doboj na kojoj će radovi biti završeni početkom juna.

Ukupna ulaganja Evropske unije za sanaciju javnih objekata na području Doboja iznose oko 2.954.000 evra.

Do sada je sanirano 206 prioritetnih stambenih objekata, dok su sanacioni radovi u toku na 47 domova. Planirani broj stambenih jedinica za sanaciju na ovom području je 283, ukupne vrijednosti oko 1.230.000 evra.

EU Program za oporavak od poplava je kroz programsku komponentu "Ekonomski oporavak" dodijelio bespovratnu pomoć u iznosu od 332.710 evra za pet malih i srednjih preduzeća koja su pretrpjela materijalnu štetu od poplava u gradu Doboju.

Kroz komponentu "Rehabilitacije komunalne infrastrukture" sanirana su tri lokalna mosta u vrijednosti od oko 22.200 evra.

EU Program za oporavak od poplava u vrijednosti od 43,52 miliona evra pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon poplava u maju 2014. godine.

Finansijska sredstva će se koristiti za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, sanaciju stambenih jedinica za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica.

EU Program za oporavak od poplava finansira EU, a provode UNDP, UNICEF i Međunarodna organizacija za migracije /IOM/.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije