Gradovi

Zbog uboda "ljutog Muje" pune ambulante u Sanskom Mostu

Zbog uboda "ljutog Muje"  pune ambulante u Sanskom Mostu
Zbog uboda "ljutog Muje" pune ambulante u Sanskom Mostu

SANSKI MOST - U Hitnoj službi Doma zdravlja u Sanskom Mostu zabilježen je neuobičajeno veliki broj pacijenata s upalnim stanjima usljed uboda insekata, potvrdio je Feđa Čekić, načelnik ove službe.

Pacijenti se, kako saznajemo, najčešće žale na ubode pčela, osa, krpelja, ali i za ovo podneblje neobičnog insekta koji je dobio i svoj naziv - "ljuti Mujo".

 Prema Čekićevim riječima, i u ranijim godinama su bilježeni ovakvi slučajevi, ali nije dolazilo do ozbiljnijih zdravstvenih posljedica kao u posljednje vrijeme.

"Neubičajeno je u dosadašnjoj praksi da dolazi do tako velikog broja upalnih promjena zbog uboda insekata, tako da pacijentima moramo prepisivati korištenje antibiotika", rekao je Čekić.

Riječ je o azijskom tigrastom komarcu, koji se u posljednjih nekoliko godina raširio

 Također, prema njegovim riječima, simptomatično je i to što se liječnicima javljaju i osobe koje nemaju izražene alergijske reakcije na ubode insekata.

 "Prva pomoć se sastoji u stavljanju hladnih obloga na mjesto uboda. Kod osoba koje su alergične na otrov insekata može doći do alergijskih reakcija kakve su crveni pečati po tijelu, natekline i otežano disanje", istakao je Čekić.

Što se tiče narodski nazvanog "ljutog Muje", prema riječima nastavnika biologije Midhata Hrnčića, riječ je o azijskom tigrastom komarcu, koji se u posljednjih nekoliko godina raširio u ovom podneblju.

"Ova vrsta komarca može preživjeti razne životne uvjete i temperature. Također, agresivniji je od domaćeg, urbanog komarca. Ima brz ugriz, što mu omogućava sigurno izbjegavanje ljudske reakcije, odnosno udarca po ubodnoj rani", istakao je Hrnčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije