Hronika

Banjaluka: Socijalni radnik uhapšen zbog seksualnog zlostavljanja dječaka

Banjaluka: Socijalni radnik uhapšen zbog seksualnog zlostavljanja dječaka
Banjaluka: Socijalni radnik uhapšen zbog seksualnog zlostavljanja dječaka

BANJALUKA - Policija je u akciji kodnog naziva "Sparta" privela Anđelka Đokića (63), socijalnog radnika zaposlenog u banjalučkom Centru za socijalni rad, osumnjičenog za podvođenje maloljetnika.

"Nezavisne" od izvora bliskog istrazi saznaju da je Đokić osumnjičen da je vrbovao i seksualno iskorištavao dječake iz ugroženih porodica.

Zajedno sa Đokićem, kako je potvrđeno od istog izvora, privedeni su Banjalučani Igor Račić, radnik jedne agencije za osiguranje imovine i osoba

i Milivoje Golić, koji su takođe bili dio "mreže" seksualnog iskorištavanja maloljetnika.

Iako je policija istragu vodila tri mjeseca, te izuzela obimnu dokumentaciju sa radnog mjesta Đokića, pretresla njegovu porodičnu kuću, "Nezavisne" saznaju kako je banjalučko Okružno tužilaštvo odlučilo da na kraju pusti osumnjičene da se brane sa slobode. Do zaključenja sutrašnjeg  broja "Nezavisnih", međutim, nismo dobili potvrdu da li su Đokić i ostali pušteni.

Policija istragu vodila tri mjeseca, te izuzela obimnu dokumentaciju

Izvor "Nezavisnih" blizak istrazi pojasnio je da je Đokić iskoristio svoj službeni položaj u Centru za socijalni rad Banjaluka tako što je vrbovao dječake iz socijalno ugroženih porodica, a zatim ih seksualno iskorištavao i prosljeđivao poznanicima.

Đokić je uhapšen danas u ranim jutarnjim časovima na radnom mjestu u banjalučkom Centru za socijalni rad. Njegove radne kolege bile su u šoku, a jedina koja je komentarisala cijeli slučaj je Borka Vukajlović, direktorica Centra za socijalni rad u Banjaluci.

Ne skrivajući ogorčenje hapšenjem jednog od najiskusnijih radnika Centra za socijalni rad RS, Vukajlovićeva je izjavila da su se svi zaposleni stavili na raspolaganje policiji.

"Hapšenje našeg radnika veliko je iznenađenje i šok za sve zaposlene, ali djelo za koje je on osumnjičen nikoga ne može da opravda. To je za svaku osudu. Zapravo, osuda je blaga riječ za nekoga ko radi u organima starateljstva, a tu svoju poziciju na takav način zloupotrebljava", izjavila je Vukajlovićeva.

Privedeni su i Igor Račić i Milivoje Golić, koji su takođe bili dio "mreže"

Dodala je kako ne treba odmah donositi zaključke, već treba sačekati kraj krivičnog postupka kako bi se svi detalji rasvijetlili.

Vukajlovićeva smatra i da u ovakvim krivičnim djelima kaznena politika mora biti stroža prema počiniocima.

"Ukoliko se dokaže da je naš radnik kriv i da je zaista bio umiješan u iskorištavanje i zlostavljanje štićenika, onda ću ja kao čovjek biti srećna i zadovoljna što sam učestvovala u rasvjetljavanju toga. Međutim, to prepuštamo pravosudnim organima, a mi ćemo reagovati u skladu sa Zakonom o radu i preduzećemo sve neophodne korake", izjavila je direktorica banjalučkog Centra za socijalni rad.

Bogata biografija

Anđelko Đokić ujedno je predsjednik Skupštine Udruženja stručnih radnika socijalne djelatnosti u RS. On je, osim jedne od najviših funkcija u oblasti socijalnog rada u RS, u ranijem periodu u izjavama za medije govorio o zlostavljanju djece i maloljetnika.

U svom dugogodišnjem radu radio je razne poslove u vezi sa socijalnom zaštitom i imao više kontakata sa socijalno ugroženim porodicama.

U banjalučkom Centru je potvrđeno da je Đokić naredne godine trebalo da ode u penziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije