Hronika

Bez pritvora za braću Kaljiće

Bez pritvora za braću Kaljiće
Bez pritvora za braću Kaljiće

SARAJEVO, AMSTERDAM - Tužilaštvo BiH nakon saslušanja braće Nihada (39) i Ismara Kaljića (31), koji su juče uhapšeni zbog sumnje da su nabavili oružje i dostavili ga na mjesto ubistva počinjenog u Holandiji, nije predložilo pritvor za njih dvojicu.

Oni su saslušani i donesena je odluka da im se ne zatraži pritvor, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nisu pušteni na slobodu.

Iz Tužilaštva BiH su kazali da će sva dokumentacija biti proslijeđena kolegama iz Holandije, koji su od Tužilaštva i Suda BiH zatražili međunarodnu pravnu pomoć na ovom slučaju.

Braća Kaljići odranije su poznati policijskim organima u BiH.

Inače, strani portali su objavili informaciju da su juče ujutru uhapšena četiri osumnjičena u vezi s istragom ubistva Gintasa Macionisa (37), koji je ubijen prošle godine u holandskom gradu Huijbergenu.

U Amsterdamu su uhapšeni 26-godišnji muškarac i 32-godišnja žena, dok su u BiH uhapšena dvojica osumnjičenih i sudeći po dostupnim informacijama riječ je o Kaljićima.

Svi oni su osumnjičeni za pripadnost kriminalnoj organizaciji, a sumnjiče ih za ubistvo Litvanca, koji je pronađen sa prostrelnom ranom u predjelu glave ispred kuće u Huijbergenu 22. februara prošle godine.

Inače, tamošnja policija je odmah pokrenula istragu u vezi s ubistvom koja je već tada, nedugo nakon ubistva, rezultirala hapšenjem trojice osumnjičenih balkanskog porijekla (31, 34 i 39 godine), koji su uhapšeni u Holandiji.

Navodno su oni izvršioci ubistva. Četvrti osumnjičeni je 24-godišnji Hrvat, koji je 9. oktobra uhapšen u Njemačkoj.

Tokom opsežne istrage policija je pronašla dokaze da su najmanje dvije kriminalne organizacije bile uključene u njegovo ubistvo. Osumnjičeni koji su uhapšeni u oktobru su bili dio jedne organizacije koja se bavila švercom narkotika i oružja.

Druga kriminalna organizacija, na čijem čelu je bio 40-godišnjak uhapšen u Amsterdamu, je navodno naručila njegovo ubistvo.

Ova organizacija je navodno bila uključena u međunarodnu trgovinu drogom, posebno kanabisom, ali su se bavili i pranjem novca.

Prema riječima inspektora koji rade na slučaju, ubistvo Litvanca se može dovesti u vezu sa sukobom u vezi s primopredajom narkotika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije