Hronika

Bh. kriminalac uhapšen u vili na jugu Francuske

Bh. kriminalac uhapšen u vili na jugu Francuske
Foto: Pixabay | Ilustracija

PARIZ - Pripadnici policije francuskih departmana Var i Buš-di-Ron uhapsili su državljanina Bosne i Hercegovine (48) za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica, a kojeg potražuju i vlasti Bosne i Hercegovine.

On se trenutno nalazi u ekstradicionom pritvoru i trebao bi biti izručen Bosni i Hercegovini.

Kako prenose francuski mediji, ovo je veliki ulov za francusku policiju, jer se radi o čovjeku opasnog profila. Policija je tek nedavno dobila dojavu da se on nalazi u u ovom regionu, nakon čega su pokrenuli akciju praćenja. Inače, on se traži zbog teških krivičnih djela trgovine ljudima i pranja novca.

U policijskoj saopštenju stoji da su dojavu o meti, koji je na Interpolovoj potjernici dobili početkom aprila mjeseca. Zahvaljući vjerodostojnoj dojavi, inspektori su nadzirali sumnjivu vilu u kojoj se krio. Nakon što je potvrđeno da se baš on nalazi tu, oni su upali u vilu i uhapsili ga.

Kako prenose mediji, riječ je o bh. državljaninu, rođenom 1976. godine, za kojim međunarodne policijske organizacije tragaju mjesecima. On je krajem 2022. godine osuđen u BiH na zatvorsku kaznu zbog trgovine ljudima i pranja novca.

Izvori francuskih medija, bliski istrazi, kažu da je riječ o čovjeku koji je godinama bio na čelu kriminalne oganizacije koja je eksploatisala stotine romske djece tjerajući ih da prose širom Evrope. Profit ove organizacije je nekoliko miliona evra.

On se trenuno nalazi u pritvoru, a izručenje Bosni i Hercegovini predviđeno je u roku od 40 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije