Hronika

Bihać: Podignuta optužnica protiv Hamdije Lipovače, kumu pribavio višemilionsku korist

Bihać: Podignuta optužnica protiv Hamdije Lipovače, kumu pribavio višemilionsku korist
Bihać: Podignuta optužnica protiv Hamdije Lipovače, kumu pribavio višemilionsku korist

BIHAĆ - Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo je juče optužnicu protiv nekadašnjeg premijera USK i načelnika Bihaća Hamdije Lipovače, te još pet osoba zbog zloupotrebe položaja čime su firmi "Agra" omogućili milionsku korist.

Pored Lipovače, optuženi su i njegovi nekadašnji saradnici u opštini Bihać Aida Džambegović, Senka Zolić i Sead Dupanović, te vlasnik firme "Agra" Alen Gluhalić, te Amir Delić.

Adnan Tulić, portparol Tužilaštva USK kazao je da su Lipovača, Gluhalić i Delić optuženi da u periodu od 2006. do 2009. godine prilikom izgradnje sportsko-rekreacionog centra "Stens" u Bihaću zloupotrijebili službeni položaj tako što su u građevinske knjige unosili pogrešne podatke i uvećavali vrijednost izvedenih radova.

Bihać, čiji je načelnik u to vrijeme bio Lipovača, bila je investitor projekta, a izvođač građevinska kompanija "Agra", čiji je vlasnik Alen Gluhalić, inače Lipovačin kum. Delić je bio predstavnik nadzornog organa koji je pratio izvođenje radova.

Tulić je pojasnio da su njih trojica na ovaj način firmi "Agra" pribavili nezakonitu imovinsku korist od 516.000 maraka.

"Lipovača i Delić su krivotvorenjem isprava omogućili pomenutoj firmi dobijanje kredita od "Rajfajzen banke" od 850.000 maraka", istakao je Tulić.

Dodao je da se Aidi Džambegović, koja je u pomenutom periodu bila pomoćnik načelnika, te Senki Zolić koja je obavljala posao stručnog saradnika u službi za finansije i računovodstvo opštine Bihać stavlja na teret da su nesavjesnim radom i neprijavljivanjem knjižili nezakonite fakture firme "Agra", te na taj način oštetile budžet Bihaća.

Sead Dupanović, takođe općinski službenik, optužen je za ovjeravanje neistinitog sadržaja u građevinskoj knjizi o utrošku elektro materijala, čime je budžet oštećen za više od 37.000 maraka.

Tulić je dodao da je Kantonalni sud u Bihaću u novembru prošle godine u cijelosti potvrdio optužnicu. 

Lipovaču i Gluhalića su prije nešto više od godinu uhapsili  pripadnici Federalne uprave policije na osnovu naloga kojeg je izdalo Tužilaštvo USK, a Lipovača je proveo u pritvoru dva mjeseca.

Lipovača: Argumentovano ćemo objasniti sve nejasnoće

Hamdija Lipovača je povodom podizanja optužnice, "nakon dvije i po godine od anonimne prijave, godinu i pol od pokretanja istrage i preko godinu dana od mog nečovječnog lišenja slobode", izjavio da će, zajedno sa ostalima, razjasniti sve nejasnoće u ovom predmetu.

"Apsolutno uvažavam zakonsko pravo tužilaštava da provjeravaju svačije poslovanje, a samim tim i moje. Kao načelnik sa 22.000 glasova sa službenicima trudio sam se da se Bihać infrastrukturno unaprijedi. I ja i optuženi ćemo na Sudu argumentovano objasniti sve nejasnoće koje nam KT stavlja na teret. Mislim da je važno da se ovaj slučaj rasvijetli kako bih se po završetku mogao vratiti jačanju evropskog puta BiH, kao i Evropske agende koju predvode Fadil Novalić i Denis Zvizdić", izjavio je Lipovača za portal Nezavisnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije