Hronika

Bilal Bosnić pred sudijama

Bilal Bosnić pred sudijama
Bilal Bosnić pred sudijama

SARAJEVO- Ročište za izjašnjavanje o krivici u predmetu Husein Bosnić pred Sudaom Bosne i Hercegovine zakazano je za danas u 12 sati.

Sud BiH potvrdio je 29. decembra optužnicu koja optuženog Huseina – Bilala  Bosnića tereti za počinjenje krivičnog djela javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi s krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

U optužnici se navodi da je optuženi Husein Bosnić tokom 2013. i 2014. godine kao pripadnik selefijske zajednice u BiH, organizovane na području BiH, van zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova na području BiH, kao što su zajednica u Velikoj Kladuši i zajednica u Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u toj selefijskoj zajednici, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

U optužnici se dalje navodi da je optuženi javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže Youtube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizovane terorističke grupe ISIL u Islamskoj državi i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije