Hronika

Bilal optužen za podsticanje na terorizam

Bilal optužen za podsticanje na terorizam
Bilal optužen za podsticanje na terorizam

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Huseina Bosnića, zvanog Bilal, koja ga tereti za terorizam, odnosno za javno podsticanje bh. državljana na terorističke aktivnosti.

Informacija o podizanju optužnice iz Tužilaštva BiH saopštena je danas, a Bosnić je uhapšen 3. septembra ove godine i nalazi se u pritvoru.

On slovi za jednog od vođa vehabijske zajednice u BiH, a optužen je da je u ovoj i protekloj godini mnoge pripadnike selefijske zajednice u našoj zemlji praktično nagovorio da odu u Irak i Siriju i bore se na strani terorističke organizacije Islamska država (ISIL).

Optužnica ga tereti da je kao pripadnik selefijske zajednice van zvaničnih institucija Islamske zajednice u nekoliko bh. gradova i naselja, kao što su Velika Kladuša i Gornja Maoča, javno propagirao i širio islamski radikalizam u BiH i regionu. Bosnić je, prema optužnici, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta u selefijskoj zajednici javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

"Bosnić je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu dio organizovane terorističke grupe ISIL i kao pripadnici te grupe učestvuju u aktivnostima koje organizuje ta teroristička organizacija", saopštili su iz Tužilaštva BiH.

Kako je saopšteno, nakon ovakvog javnog podsticanja Huseina Bosnića veći broj državljana BiH, pripadnika selefijske zajednice, napustio je zemlju i u Siriji i Iraku priključio se grupacijama ISIL-a, koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo terorističkim organizacijama. U optužnici koju je podigao državni tužilac Dubravko Čampara piše da su bh. državljani učestvovanjem u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku izvršili radnje "koje imaju obilježja nekog od krivičnih djela terorizma".

U optužnici je navedeno i da je veći broj državljana BiH koji su otišli na ratište, a mnogi i poginuli kao pripadnici terorističke organizacije, redovno posjećivao i prisustvovao javnim predavanjima Bosnića.

"Ostali i dalje učestvuju u aktivnostima terorističke organizacije kojoj su pristupili i tako predstavljaju opasnost za BiH na način da se obučavaju i pripremaju i za provođenje terorističkih radnji i po povratku u BiH", upozorili su iz Tužilaštva BiH.

Napomenuli su da će, zajedno sa partnerskim agencijama u okviru Udarne grupe za borbu protiv terorizma, kao i partnerskim agencijama u drugim državama, nastaviti borbu protiv terorizma i krivično procesuirati državljane BiH koji učestvuju u oružanim sukobima na stranim ratištima. U Tužilaštvu BiH istakli su da se ovakvim učešćem u oružanim sukobima u svijetu ugrožava sigurnost građana BiH, ali i globalna sigurnost.

Husein Bosnić rođen je prije 42 godine u opštini Bužim, gdje je i živio sve dok početkom septembra nije uhapšen u akciji "Damask". Po nalogu Tužilaštva BiH osim Bosića tada je uhapšeno još 15 osumnjičenih za terorizam. Akcija "Damask" nastavljena je 13. novembra kada je uhapšeno još 11 osumnjičenih za isto krivično djelo.

U Sudu BiH danas nisu mogli odgovoriti da li su dobili na potvrđivanje optužnicu podignutu protiv Bosnića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije