Hronika

Četiri osobe oštetile Puteve RS za više od dva miliona KM

Četiri osobe oštetile Puteve RS za više od dva miliona KM
Četiri osobe oštetile Puteve RS za više od dva miliona KM

BANJALUKA - Uz Mladena Lazendića i Nedeljka Kneževića, nekadašnje direktore "Puteva RS", policija je podnijela izvještaj i protiv Slobodana Udovčića i Miroslava Jankovića, bivših izvršnih direktora za tehničke poslove, a sumnjiči ih da su "Puteve" oštetili za oko 2,1 milion KM, i to, kako se navodi, svjesnim kršenjem odredaba Zakona o javnim putevima RS.

Izvještaj je podnesen zbog sporne izgradnje naplatnih kućica u Glamočanima, na magistralnom putu Banjaluka - Klašnice, a nekadašnje direktore policija sumnjiči da su počinili krivično djelo nesavjesno privredno poslovanje. Lazendić i Udovčić osumnjičeni su da su potpisali ugovor o izvođenju radova na realizaciji projekta "Rekonstrukcija i modernizacija magistralnog puta prijedorska petlja - Klašnice radi povećanja bezbjednosti saobraćaja", na osnovu kojeg su, između ostalog, izgrađene i kućice, što je koštalo oko 1.385.000 KM.

"Nisu bili ispunjeni uslovi za izgradnju naplatnih objekata i naplate putarine, zbog čega isti nisu nikada pušteni u rad, te su na taj način očigledno nesavjesnim poslovanjem pričinili štetu javnom preduzeću u iznosu od oko 1.385.000 KM", saopšteno je, između ostalog, iz CJB Banjaluka.

Kada je riječ o Kneževiću i Jankoviću, sporan je ugovor o izvođenju dodatnih radova na realizaciji istog ovog projekta.

"Na osnovu toga su, između ostalog, izvršeni radovi na izgradnji centralnog objekta za naplatu putarine i prateće vodovodne i kanalizacione instalacije u centralnom objektu u vrijednosti od oko 715.000 KM, te su oni svjesno prekršili odredbe Zakona o javnim putevima", kazali su iz CJB Banjaluka.

Iz Ministarstva saobraćaja i veza RS su kazali da su te kućice "Putevi RS" postavili bez saglasnosti ovog ministarstva.

"Zakonom o javnim putevima, naplata putarine moguća je na autoputu i brzom putu, ali ne i na magistralnom, a 'Putevi RS' nikada nisu imali zakonsku osnovu za uspostavljanje sistema naplate", kažu iz Ministarstva.

Knežević negira odgovornost i ističe da je čitav projekat rađen u skladu sa Zakonom o javnim putevima RS - prečišćeni tekst iz 2010. godine.

"Tu je precizirano da 'Putevi RS' mogu da vrše naplatu putarine magistralnih i regionalnih puteva", kazao je Knežević, koji je dodao da žali što su te naplatne kućice sada uzrok saobraćajnih nesreća.

Janković, takođe, tvrdi da u cijelom ovom slučaju nema njegove krivice.

"Smatram da je rađeno sve u skladu sa zakonom", rekao nam je Janković.

I Lazendić negira odgovornost. On nam je, takođe, rekao da je, kada su ove aktivnosti vršene, na snazi bio zakon koji je dozvoljavao da "Putevi RS" naplaćuju putarinu za magistralne i regionalne puteve.

"Sve je urađeno po tada važećem zakonu o finansiranju javnih puteva RS", kazao je Lazendić.

Na fiksni broj Udovčića javio nam se ženski glas, kazavši da on nije tu, te da neće davati izjave za medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije