Hronika

Ćevabžije utajile oko pet miliona KM, ovo su imena uhapšenih

Ćevabžije utajile oko pet miliona KM, ovo su imena uhapšenih
Ćevabžije utajile oko pet miliona KM, ovo su imena uhapšenih

SARAJEVO - SIPA na području Sarajeva sprovodi operativnu akciju „Rebus“, a slobode je lišeno pet lica osumnjičenih za organizovani kriminal, poresku utaju i pranje novca, navodi se u saopštenju Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA. Akcija se sprovodi na širem području Sarajeva.

Kako TV1 saznaje uhapšeni su: Adnan Mrkva (1971), Amel Ćapin (1972), Ermin Špilja (1985), Adis Berberović (1984) i Arif Malići (1969).

Oni se, kako saznaje TV1, sumnjiče za utaju oko 5 miliona KM.

U toku su pretresi stambenih i poslovnih objekata na 14 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Lica lišena slobode sumnjiče se da su počinila pomenuta krivična djela obavljajući različite dužnosti i poslove u privrednim društvima „Mrkva grup d.o.o. Sarajevo“ i „Mrkva d.o.o. Sarajevo“. Sumnja se da je nezakonitim aktivnostima osumnjičenih lica u ovom predmetu budžet FBiH oštećen za više miliona KM, saopšteno je iz SIPA.

Ćevabdžinica "Mrkva" je jedna od najpoznatijih ćevabdžinica u Sarajevu.

Navedene aktivnosti realizovane su po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu i Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a rezultat su višemjesečne istrage. Prilikom rada na ovom predmetu, policijski službenici SIPA ostvarili su blisku saradnju sa službenicima Poreske uprave Federacije BiH, a današnje aktivnosti sprovedene su u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Lica lišena slobode biće privedena u službene prostorije SIPA, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počiniocima, biti predata na dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije