Hronika

Spektakularno uhapšeni završe na slobodi

 Spektakularno uhapšeni završe na slobodi
Spektakularno uhapšeni završe na slobodi

SARAJEVO, BANJALUKA - I dok vlast svakodnevno najavljuje nova hapšenja "krupnih riba", sistemsku borbu protiv kriminala i korupcije i neselektivnu primjenu zakona, spisi o dokumentovanim krivičnim djelima u kojima je država oštećena za milijarde KM kupe prašinu po ladicama nadležnih institucija.

Akcija "Pandora", u kojoj je uhapšen Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, praktično je zaboravljena, kao i akcija "Boss", u kojoj je uhapšen Anes Sadiković, poznatiji kao "kralj tekstila", pod sumnjom da je oštetio budžet BiH za oko 300 miliona KM.

U ovim i još brojnim spektakularnim akcijama, pompezno označavanim kao najvećim od završetka rata, hapšeno je desetine osoba, pojedincima je određivan i pritvor, međutim do danas nije podignuta nijedna optužnica, a čak nije poznato ni u kojem svojstvu se nalaze "krupne ribe", poput Sadikovića i Čauševića, za koje se sumnja da su budžet BiH oštetili za stotine miliona, pa i za milijarde KM.

Recimo, Čaušević je uhapšen u junu 2014. godine, zajedno s još 29 carinika. On je bio osumnjičen da je budžet BiH oštetio za čak dvije milijarde KM, omogućavajući povlašteni položaj uvoznicima tekstila, među kojima je bio i Sadiković, međutim svi uhapšeni su na slobodi, a carinici koji su hapšeni vraćeni su na posao.

"Tužiteljstvo BiH ne može davati nikakav komentar na navedeni upit", odgovor je na konkretno postavljena pitanja dokle se stiglo s istragom u akcijama "Pandora" i "Boss", zašto nema optužnice i kada se može očekivati.

Istovremeno vlast u BiH svakodnevno nas "bombarduje" najavama novih hapšenja, koja se po pravilu završavaju tako da uhapšeni pojedinci, kao i onih hapšeni prije toga, poslije nekoliko dana izlaze na slobdu, odakle u maratonskim procesima obično dokažu svoju nevinost ili budu osuđeni po jednoj "beznačajnoj" tački optužnice.

"Po kom prioritetu oni rade, to više niko ne zna. Akcija 'Pandora' je najavljivana više nego pompezno, a odjednom je sve to zamrlo i ono što možemo zaključiti je da je istraga još u toku, ali ne znam zašto toliko dugo traje", rekao je Vlado Adamović, advokat i bivši sudija Suda BiH.

On kaže da mu unaprijed najvaljivane akcije izgledaju malo čudno, jer po pravilu istrage treba da budu tajne, te da mu sve liči na to da neko želi da se opravda za nešto što će unaprijed učiniti.

Posljednjih nekoliko dana javnost je svjedočila hapšenju Fahrudina Radončića, Slobodana Pavlovića, Bakira Dautbašića i još nekoliko istaknutih javnih ličnosti, međutim svi oni danas se nalaze na slobodi i pored ozbiljnih optužbi s kojima su suočeni.

Gotovo svi sagovornici s kojima smo razgovarali ističu da upravo zbog spektakularnih hapšenja pa puštanja na slobodu javnost gubi povjerenje u pravosuđe, jer se stiče utisak da su sve "velike" akcije u kojima niko ne završava iza rešetaka plod političke trgovine, dogovora i direktnog uticaja na pravosudne institucije.

"Svako tužilaštvo treba da se bavi svojim poslom odnosno da procesuira svakog onog ko je prekršio zakone ove države. Zalažem se da Tužilaštvo BiH bez bilo kakvog političkog pritiska radi svoj posao", rekao je Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle.

On kaže da se u javnosti stvara percepcija da se nešto najavljuje te da to stvara neku negativnu klimu koja ne treba nikome, a sve što je potrebno jeste da svako radi svoj posao u skladu sa zakonom i Ustavom.

"Sve građane treba tretirati isto", kaže Šehić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije