Hronika

Damir Delić pucao na policajce i krao auta

Damir Delić pucao na policajce i krao auta
Damir Delić pucao na policajce i krao auta

SARAJEVO - Damir Delić (34) iz Sarajeva, osumnjičen za pokušaj ubistva policajca, za razbojništvo i izazivanje opšte opasnosti, uhapšen je i predat danas popodne Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu.

Potvrđeno je ovo iz MUP-a KS, čiji su pripadnici u subotu popodne zbog Delića imali pune ruke posla jer je jednu njihovu policijsku patrolu razoružao i ukrao im pištolje i službeni auto, a potom u drugom dijelu grada pucao na policajca. Delić je u bijegu od policije uspio ukrasti još jedan automobil prije nego što su ga pripadnici MUP-a u starom dijelu Sarajeva uspjeli savladati ranivši ga u nogu.

Cijela potjera za Delićem počela je nakon što je žena G.N. sarajevskoj policiji prijavila da ju je u Grbavičkoj ulici u subotu, oko 16.30, fizički napao muškarac. Sarajevski policajci prijavljenog napadača, za kojeg je kasnije utvrđeno da je Delić, ubrzo su pronašli u Vilsonovom šetalištu.

"D.D. je prilikom legitimisanja izvadio pištolj iz kojeg je ispalio jedan metak, a zatim razoružao patrolu policije Policijske stanice Novo Sarajevo, od njih otuđio službene pištolje, a zatim je i službeni golf, s kojim se udaljio u pravcu općine Centar", navedeno je u saopštenju MUP-a KS.

Kada je ukradenim policijskim golfom došao u Centar, Delić je u Ulici Kotromanića, nakon prijetnji pištoljem, vozaču s inicijalima F.N. ukrao mercedes A. Ukradenim mercedesom, prema informaciji iz MUP-a KS, Delić se uputio u pravcu Šenoine ulice, takođe u centru grada, gdje je metak ispalio u pravcu policajaca. Bijeg je nastavio prema starom dijelu Sarajeva, pa je u Obali Kulina bana napustio ukradeni mercedes, te potrčao i "s uperenim pištoljima krenuo u pravcu službenika policije".

"Službenici policije PS Stari grad D.A. i T.M. su u cilju samoodbrane upotrijebili službeni pištolj i ispalili tri metka u pravcu muškarca kojeg su onesposobili pogodivši ga u desnu nogu", saopštili su iz MUP-a, koji Delića tereti i za napad na službenu osobu u vršenju dužnosti, za nasilničko ponašanje i nedozvoljeno držanje oružja.

Povrijeđeni Delić zbrinut je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nakon čega je u subotu iza 21 sat uhapšen i predat u nadležni odsjek MUP-a KS.

"Muškarac je dovezen s ustrelnom ranom potkoljenice i povredom glave. Sanirane su obje povrede i nije bilo razloga za dalje zadržavanje u Kliničkom centru", kazala je  Muamera Šehić, glasnogovornica KCUS-a.

Delićev advokat Omar Mehmedbašić, s druge strane, tvrdi da je njegov branjenik i juče bio u Kliničkom centru.

"Još se nisam sastao s njim jer policija ni meni ne dozvoljava da uđem u bolnicu, te zato još nemam ni koncept odbrane. Znam da Delić nije kriminogena osoba i da ga nema u kaznenoj evidenciji", rekao je Mehmedbašić, dodavši da je od članova porodice obaviješten da Delić boluje od PTSP-a. On je oženjen i ima dvoje djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije