Hronika

Detalji avionske nesreće u Rudanci, kod Doboja: Nije imao dozvolu za letenje

Detalji avionske nesreće u Rudanci, kod Doboja: Nije imao dozvolu za letenje
Detalji avionske nesreće u Rudanci, kod Doboja: Nije imao dozvolu za letenje

DOBOJ - Nenad Martić (65), koji je u četvrtak poginuo u padu sportskog aviona u Rudanci, kod Doboja, nije imao dozvolu za letenje, njegova letjelica imala je tehničkih nedostataka, a uzletno-poletna staza koju je koristio nije bila registrovana.

 "Završio je obuku na avionu Firefox i na njemu je letio. Ovo je drugi tip aviona, treba više vremena za tzv. preobuku, to je bio njegov lični avion. On je htio sam da poleti, bez ljudi koji su ga obučavali na avionu Firefox. Ja sam ga odvraćao nekoliko dana, ali bio je uporan", izjavio je Savo Vuković, predsjednik dobojskog Aerokluba "Ikar".

 Uviđaj na licu mjesta u petak obavili su pripadnici CJB Doboj, u prisustvu dežurnog tužioca Okružnog tužilaštva Doboj, i komisije koju je formiralo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH.

 "Izvjesno je da je najvjerovatnije avion udario u krošnju drveta i došlo je do pada na zemlju, ali ne mogu reći da li je to baš uzrok ove nezgode", rekao je Mladen Simić, tužilac Okružnog tužilaštva Doboj.

Irfan Habibović, glavni istražilac pada aviona, kojeg je postavilo Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, kazao je da je drveće iznad kojeg je Martić letio visine od 20 do 25 metara, te se može zaključiti da je u momentu udara u krošnju njegov avion bio na toj visini.

 "Mi ne znamo u kojoj fazi leta je avion bio, tako da ne možemo reći da li je ta visina rizična ili nije, visina od dva, tri, pet metara u fazi slijetanja je vrlo interesantna i nije uopše rizična", naveo je Habibović.

Stradali pilot upravljao je avionom PH 750, to je ultralaki stol avion, kazao je Habibovuić, a istraga će, osim uzroka njegovog pada, utvrditi i da li je proizvod kućne radinosti, da li je kupljen gotov ili kao polufabrikat.

Habibović je dodao da je za upravljanje ovim avionom potrebno imati licencu, ljekarsko uvjerenje te da su avion i letilište registrovani.

Savo Vuković, predsjednik Aerokluba "Ikar", navodi da obuka za letenje traje od sedam do deset sati leta, a ako se za to vrijeme kandidat ne obuči da leti samostalno, preporučuje se da odustane i da se time ne bavi.

"Kolega je obuku završio normalno, sam je letio više puta na Firefoxu, ne na svom avionu, nego na onom na kojem je izvršio obuku", ističe Vuković.

Viđao sam Martića da leti na ovom terenu, ispričao je Momčilo Blagojević, radnik "Vodovoda", čija se crpna stanica nalazi u blizini poletne staze, i zaista mi ga je žao, bio je dobar čovjek.

"Skoro sam ga pitao: 'Šta da vam se desi da nešto zataji, kako se odozgo spustiti?' On mi je kazao: 'Kada si visoko, nije problem, imaš vremena da se prilagođavaš terenu.' Ja sam pomislio: 'Kakvo prilagođavanje'", kaže Blagojević.

Prema nezvaničnim informacijama, Martićevo uzlijetanje sa piste snimao je njegov unuk, koji je sa njim došao na stazu.

Patolog Ljubomir Curkić izjavio je da je Martić zadobio povrede glave, prelom rebara i potkoljenice i da je smrt nastupila usljed povreda mozga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije