Hronika

Direktorica poslala djecu da se bore sa vatrom (FOTO)

Direktorica poslala djecu da se bore sa vatrom (FOTO)
Direktorica poslala djecu da se bore sa vatrom (FOTO)

TESLIĆ - Učenici Osnovne škole "Stevan Dušanić" iz mjesta Pribinić, kod Teslića, po naređenju direktorice Vukice Ostojić gasili su juče požar koji je buknuo u borovoj šumi, dvadesetak metara od škole.

Hrabri učenici osmog i devetog razreda nisu marili za vlastite živote, iako je malo jači vjetar vatru mogao usmjeriti prema njima.

Ostojićeva juče nije željela da odgovori na pitanje zašto djeca gase požar i poručila da novinari nisu dobrodošli. Na pitanje da li je požar izazvao kućni majstor, kako su to tvrdili pojedini nastavnici, takođe nije željela da odgovori.

Ekipa "Nezavisnih" na licu mjesta se uvjerila da su nastavnici djeci  dodavali pune kante sa vodom i da su oni ulagali ogromne napore da vatru ugase. Đaci i nastavnici su se borili s vatrenom stihijom oko pola časa dok nisu cijeli posao preuzeli vatrogasci. Jedan od učenika nam se čak požalio da bi i on rado s drugarima gasio požar, ali da na sebi ima nove hlače i da ne smije da ih zaprlja.

Nastavnici koji su sipali vodu u kante dobacivali su da vode nema dovoljno, jer su restrikcije, te da ne znaju kako će se izboriti sa vatrenom stihijom.

Pola časa nakon izbijanja požara, u školsko dvorište se sjurio vatrogasni kamion koji je došao iz Teslića.

Đaci i nastavnici su se borili s vatrenom stihijom oko pola časa dok nisu cijeli posao preuzeli vatrogasci

Dvojica vatrogasaca nekako su uspjela dovući crijevo do šume, ali je vatra zahvatila veliki dio visoke borove šume, procjenjuje se između 3,5 i četiri hektara.

Nakon što su vatrogasci došli pred školu, a za njima i Komunalna policija iz Teslića, Ostojićeva je poslala djecu kućama.

Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, rekao je da prema informacijama koje je dobio od direktorice djeca nisu gasila požar.

"U vrijeme kada je požar došao do škole u Pribiniću, na nekih dvadesetak metara od objekta, završavala se nastava za djecu koja su izvedena sa strane škole sa koje nije prijetio požar", rekao je Kasipović i dodao da ima informaciju da nije bilo opasnosti ni po školu ni po djecu.

Biljana Milošević, sociolog, kaže da je potez Ostojićeve u najmanju ruku "nemoralan" i neprofesionalan.

"Neko ko se nalazi na poziciji direktora škola treba da bude svjestan odgovornosti koju snosi prema djeci. Teško je naći prave riječi da bude osuđen nekorektan potez koji je učinjen i dovođenje djece u životnu opasnost. Ne razumijem šta su radili nastavnici te djece dok se cijela drama dešavala", kazala je Miloševićeva.

Želimir Dušanić, komandir Policijske jedinice u Tesliću, naredio je svim inspektorima koji su pred školom i oko škole, da privedu one koji su svojom nepažnjom prouzrokovali ovaj i sve druge požare.

"Ni budžet Švajcarske ne bi izdržao ovu neprestanu borbu protiv vatre. Od početka marta na području ove opštine zabilježeno je više od 50 požara", kazao je on.

U proteklih 15 dana širom RS traje neprestana borba s požarima. Evidentirano je 490 požara u kojima je stradalo devet osoba, od kojih petoro na njivi.

Pojedini nastavnici tvrdili da je požar izazvao kućni majstor, direktorica kaže da to nije tačno

U selima Duži i Hum na području Trebinja i Banje Guber u Srebrenici juče su se povremeno čule detonacije jer su požari zahvatili minirana područja.

Na imanju Fadila Pandura iz Glumine, kod Zvornika, u požaru koji je zahvatio pomoćni objekat, potpuno su izgorjeli traktor, prikolica, freza, te te automobil mercedes, čime je, prema procjeni vlasnika, pričinjena šteta od 100.000 KM.

Treća žrtva požara u RS

Obrad Čereković (77) iz Gornjih Vijačana, kod Prnjavora, ugušio se paleći korov i šiblje na njivi nedaleko od porodičnog imanja. Jak dim je, kako se pretpostavlja, ugušio Čerekovića, a nakon izvjesnog vremena tijelo se našlo u plamenu, koji se nekontrolisano širio.

Kada im je postalo sumnjivo, mještani su počeli da se okupljaju da bi pomogli u gašenju vatre, kako se ne bi proširila na susjedna imanja. Obradovo ugljenisano tijelo pronašao je mještanin Miroljub Čereković, koji je bio šokiran zatečenim prizorom.

Otkriti počinioce

Mile Međed, predsjednik Skupštine Vatrogasnog saveza RS, rekao je da odgovorno tvrdi da je većina požara u RS izazvana ljudskim faktorom.

"Na području Prijedora identifikovali smo sedam takvih lica, te smo MUP-u RS dostavili imena, prezimena, mjesto i datum kada je izazvan požar, te svjedoka koji to može da potvrdi", rekao je Međed i dodao da bi u otkrivanje počinilaca aktivnije trebalo da se uključe MUP RS i Komunalna policija.

U Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Banjaluka naglasili su da bi u ovom periodu posao vatrogasaca bio prepolovljen kada bi samo jedno lice bilo kažnjeno i kada bi o tome bila obaviještena javnost.

MUP RS je u proteklih 15 dana podnio 16 izvještaja tužilaštvu po osnovu izazivanja opšte opasnosti i nekoliko prekršajnih prijava protiv odgovornih lica, a više od 20 izvještaja protiv odgovornih lica je u pripremi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije