Hronika

Dječak iz Banjaluke preminuo od virusa zapadnog Nila

Dječak iz Banjaluke preminuo od virusa zapadnog Nila
Dječak iz Banjaluke preminuo od virusa zapadnog Nila

BANJALUKA - S.M, šestogodišnji dječak iz Banjaluke, preminuo je sinoć od posljedica zaraze virusom zapadnog Nila, saopšteno je iz Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka.

Kako se navodi u saopštenju, dječak je 7. avgusta primljen na odjeljenje intenzivne njege Klinike za dječije bolesti zbog povišene temperature, povraćanja, poremećenog stanja svijesti i ponašanja.

Prema riječima načelnika Klinike za dječije bolesti Stojislava Konjevića, odmah po prijemu pacijentu je urađena inicijalna obrada. Od početka je postavljena sumnja na virusni encefalitis, te je po samom prijemu uzeta serologija na viruse.

''U toku noći došlo je do pojave konvulzija i pogoršanja kliničkog stanja, u smislu respiratorne insuficijencije što je zahtijevalo respiratornu potporu disanja kao i mjere reanimacije. Na urađenom CT-u je nađen izražen difuzni edem mozga. Pacijentu je uključena sva neophodna terapija'', kaže se u saopštenju.

Međutim, u daljem toku liječenja dolazi do produbljivanja kome i pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta.

''Na urađenom kontrolnom CT-u kao i NMR-u se pokazalo pogoršanje edema mozga sa uklještenjem, te znacima moždane smrti, koja je  potvrđena kliničkim testovima i apnea testom'', pojasnili su i dodali da je pacijent danima nepromjenjenog zdravstvenog bio priključen na aparate za disanje uz neophodnu terapiju.

Inače, kako se navodi dječak je prethodno boravio na moru, gdje je navjerovatnije zaražen.

''Riječ je o sporadičnom slučaju i ne postoji opasnost od epidemije jer bolest nije specifična za naše područje'', navode iz ove zdravstvene ustanove.

Podsjetimo, zapadni Nil je virus čiji je prenosilac komarac.

Prevencija od zaraze se sastoji od zaštite od uboda komaraca koji su prenosioci bolesti.

''Ovaj slučaj je, u skladu sa pravilima, uredno prijavljen Institutu za zaštitu zdravlja Republike Srpske'', kazali su u saopštenju  iz Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka.

Nije sa sigurnošću potvrđen virus zapadnog Nila

Iz Univerzitetske bolnice - Kliničkog centra Banjaluka saopšteno je da serološkim pretragama nije sa sigurnošću potvrđeno da je šestogodišnji dječak, koji je preminuo u ovoj bolnici, bio zaražen virusom "zapadnog Nila", već da je riječ o bolesti virusnog porijekla.

U ovoj ustanovi ističu da stanje dječaka čiji su inicijali S.M. nije dozvoljavalo bilo kakve dalje virusološke pretrage, kao i da zbog epidemiološki malog rizika nisu bile ni opravdane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije