Hronika

Eksplozija u Mostaru: Uništen spomenik pripadnicima Armije BiH

Eksplozija u Mostaru: Uništen spomenik pripadnicima Armije BiH
Eksplozija u Mostaru: Uništen spomenik pripadnicima Armije BiH

MOSTAR - Eksplozija je odjeknula Mostarom jutros u 2 sata prilikom čega je uništen spomenik pripadnicima Armije BiH koji je postavljen ispred Gradske vijećnice u Mostaru.

U MUP-u Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) za sada nema službenih informacije jer, kako je istaknuto, uviđaj još traje.

Spomenik u obliku ljiljana je prepolovljen, a o detaljima će se više znati tokom dana.

Prije nekoliko mjeseci u Mostaru je vladala takozvana "spomenička kriza", kada je ispred novosagrađene Gradske vijećnice prvo podignut spomenik pripadnicima HVO-a, a nedugo nakon toga i pripadnicima Armije BiH.

Nijedan nije imao dozvolu za postavljanje.

To je podiglo tenzije u gradu na Neretvi. Zbog "spomeničke krize" vijećnici nikada nisu ni ušli da zasjedaju u novoj zgradi.

Već jednom je zabilježen slučaj pucanja na Gradsku vijećnicu iz automatskog oružja, ali počinioci nisu otkriveni.

Osude

Klub Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara okarakterisao je noćašnje rušenje spomenika pripadnicima Armije BiH kao teroristički čin, te pozvao nadležne da hitno rasvijetle slučaj.

Klub Bošnjaka je na danas održanoj vanrednoj sjednici izrazio ogorčenje zbog "terorističkog rušenja" spomen-obilježja pripadnicima Armije BiH ispred obnovljene zgrade Gradske vijećnice.

"Ovaj teroristički čin je još jedan udar na međuljudske i međunacionalne odnose u gradu Mostaru, što Bošnjake Mostara neće isprovocirati niti uplašiti", navodi se u saopštenju Kluba Bošnjaka.

Klub odbornika Bošnjaka u Gradskom vijeću Mostara insistira da se hitno utvrde izvršioci i pred lice pravde izvedu nalagodavci ovog terorističkog čina.

Oni očekuju da pripadnici MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i nadležnih tužilaštava brzo rasvijetle "ovaj teroristički čin neprijateljskog djelovanja protiv građana Mostara, za razliku od ranijih slučajeva koji i do danas nisu rasvijetljeni".

Klub Bošnjaka pozvao je građane Mostara da ostanu dostojanstveni.

Ovaj čin osudili su i iz dva HDZ-a i pozvali na brzo razotkrivanje nalogodavaca i počinilaca.

"Osuđujem svaku mržnju, uništavanje i izazivanje osjećaja nesigurnosti kod građana. Izražavam nadu da će policija profesionalno odraditi

svoj dio posla i otkriti nalogodavce i počinioce ovog krivičnog djela", rekao je Slađan Bevanda, predsjednik gradskog odbora HDZ BiH Mostar.

Osudama se pridružio i HDZ 1990, u kojem ističu da eksplozije ne bi smjele biti način izražavanja stavova.

"Indikativno je da se u vrijeme kad definitivno treba naći rješenje za grad Mostar, koje će osigurati da se krene zdravim putem razvoja, provociraju incidentna stanja, koja u suštini žele sačuvati status kvo", ističu iz HDZ-a 1990.

Apel da se zadrži smirenost

OHR je užasnut eksplozijom u Mostaru i osuđuje upotrebu nasilja, te apeluje da se u Mostaru, ali i cijeloj BiH, zadrži smirenost.

"Širenje ovakvog nasilja ne smije se dozvoliti. Bezbjednost svakog dijela BiH mora biti prioritet za sve nadležne agencije, na lokalnom, entitetskom i nivou BiH", saopšteno je iz OHR-a.

U saopštenju se dodaje da se vladavina prava mora poštivati u Mostaru i širom BiH.

Od trenutka kada je javljeno o ovom incidentu, OHR je u kontaktu sa nadležnim agencijama za provođenje zakona i političkim liderima i koordiniše aktivnosti s predstavnicima međunarodnih agencija u BiH.

OHR je zadovoljan obećanjem organa vlasti da će provesti temeljnu istragu i uložiti maksimalan napor da pronađu počinioce ovog napada.

Kancelarija visokog predstavnika u BiH očekuje od lidera iz svih oblasti političkog i etničkog spektra da konstruktivno reaguju i pridruže se u osudi ovog napada i svih aktivnosti i izjava kojim se u Mostaru i drugim dijelovima BiH dižu tenzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije