Hronika

Jednomjesečni protvor Hadžiću

Jednomjesečni protvor Hadžiću
Jednomjesečni protvor Hadžiću

TUZLA - Kantonalni sud Tuzla prihvatio je dopunjeni prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za dvadesetogodišnjeg Galiba Hadžića, nastanjenog u Lukavcu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio tri pokušaja ubistva u februaru i martu 2014. godine u Lukavcu i Tuzli.

Hadžić je takođe osumnjičen da je u sticaju počinio i krivična djela nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije TK, saopšteno je iz Kantonalnog tužilaštva TK.

Osumnjičenog je krajem aprila ove godine, nakon što je lišen slobode u Zagrebu, ovom tužilaštvu izručilo pravosuđe i Interpol Republike Hrvatske, a na osnovu međunarodne potjernice raspisane po naredbi Kantonalnog suda Tuzla. 

On je osumnjičen da je 19. februara 2014. godine u Lukavcu ispalio hitac iz pištolja i Sanelu Toromanoviću nanio prostrelnu povredu u predjelu stomaka. Takođe, 3. marta 2014. godine u blizini Tržnog centra Sjenjak u Tuzli iz automatske puške je ispalio veći broj hitaca prema automobilu u kojem su bili Beriz Kabilović i Džani Elezović i nanio im veći broj povreda u predjelu nogu. 

Poslije izvršenih krivičnih djela Hadžić je bio u bjekstvu. 

Kada je identifikovan kao osumnjičena osoba, za njim je raspisana operativna potraga u Bosni i Hercegovini. Nakon što su prikupljena saznanja da se nalazi na teritoriji Republike Hrvatske, raspisana je i međunarodna potjernica, na osnovu koje je i izručen Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona. 

Postupajući tužilac je ispitao osumnjičenog. Istraga u ovom predmetu se nastavlja, saopšteno je. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije