Hronika

Majci koja je ubila svoju bebu mjesec dana pritvora

Majci koja je ubila svoju bebu mjesec dana pritvora
Majci koja je ubila svoju bebu mjesec dana pritvora

SARAJEVO - Sudija za prethodni postupak sarajevskog Općinskog suda odredio je pritvor od 30 dana Mevlidi Mujić (21), osumnjičenoj za čedomorstvo, jer je sredinom juna zadavila i u kontejner u Vilsonovom šetalištu u Novom Sarajevu ostavila svoju tek rođenu bebu.

Kako nam je potvrđeno u Sudu, osumnjičena, rođena u mjestu Fojhari, kod Srebrenice, a nastanjena u Vogošći, koja je uhapšena 16. jula, u pritvoru će ostati do 16. avgusta.

Iako je policija Mujićevu uhapsila zbog ubistva svog novorođenčeta, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu je nakon saslušanja prekvalifkovalo djelo, te Mujićevoj na teret stavilo čedomorstvo, za šta je po Kaznenom zakonu BiH maksimalna zaprijećena kazna pet godina zatvora.

Beba je u kontejneru, podsjetimo, pronađena 18. juna zamotana u krvavu maramu iz koje su virili nožice i tridesetak centimetara pupčanika. Preko vrata i dijela lica je bila zavezana krpa, a obdukcija je pokazala da je tom krpom novorođenče i ugušeno, te da je rođeno živo i na vrijeme, bez ikakvih problema.

Istražitelji Sektora krim-policije sarajevskog MUP-a su poduzeli niz operativno-taktičkih mjera i radnji koje su uključile i provjere u zdravstvenim ustanovima u Sarajevskom kantonu, nakon kojih se došlo do saznanja o osumnjičenoj, koja je skoro mjesec nakon čedomorstva uhapšena.

Mujićeva je u policiji u potpunosti priznala da je ubila svoju bebu, te je policajcima pokazala i kontejner za smeće gdje je bacila novorođenče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije